PALESTINA ULAZI U ISTORIJU: Danas će se njihova zastava zavijoriti u UN!

Izrael i SAD se protive podizanju zastave i smatraju to simboličnim gestom koji ne služi miru

  • 4

Palestinska zastava biće podignuta danas u Ujedinjenim nacijama prvi put, što je  tračak nade u vreme rastućeg očajanja što nije stvorena nezavisna držva, kako je istakao palestinski predsednik Mahmud Abas.

IZRAEL BESAN: Vatikan priznao palestinsku državu!

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun i Abas će predsedaviti petnaestominutom ceremonijom u 13 sati (19 sati po srednjevropskom vremenu), ubrzo nakon što se palestinski lider obrati Generalnoj skupštini, javlja AFP.

Osamdesetogodišnji Abas je to nazvao "momentom nade" u članku objavljenom u "Hafington postu" uoči ceremonije. Prognozira se da će padati kiša skoro ceo dan, a pozvane su stotine svetskih lidera da prisustvuju. Jedan zvaničnik u palestinskoj misiji nije međutim mogao da kaže koliko će ih tačno doći, osim da će ih prisustvovati puno.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Izrael i SAD se protive podizanju zastave i smatraju  to simboličnim gestom koji ne služi miru. Generalna skupstina UN glasala je 10. septembra da se istaknu zastave Palestine i Vatikana, zemalja koje obe imaju status posmatrača.

Rezoluciju je podržalo 119 zemalja, 45 se uzdržalo, a 8 je bilo protiv, uključujući Australiju , Izrael i SAD. Izraelski ambasador u svetskom telu Ron Prosor je taj potez označio "pokušajem da se otme UN", insistirajući da je jedini put ka palestinskoj državnosti vodi kroz pregovore. U pomenutom članku Abas je apelovao na međunarodnu zajednicu da hitno iskoristi trenutak sa ceremonije podizanja zastave i obezbedi jasan plan kako bi se okončala izraelska okupacija, podržala ljudska prava i postigla pravda.

Vreme je da se konačno postigne nezavisnost države Palestine, mirnim rešavanjem palestinsko - izraelskog sukoba - napisao je Abas.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

On je  pozvao na multilateralni mir kao na Balkanu, rekavši da Palestinci ne mogu pregovarati direktno s Izraelom koji "pokazuje takav prezir prema pravima i postojanju našeg naroda", kako je istakao. On će se obratiti Generalnoj skupstini u podne (18 sati po srednjeevropskom vremenu) i njegov govor će biti pomno praćen u vreme rastućeg nasilja.

GS UN je 2012. godine glasala za unapređenje statusa Palestine od entiteta, u državu nečlanicu posmatrača. Pre toga su Palestinci bezuspešno pokušali da 2011. godine postanu članica UN, jer nisu imali dovoljnu podršku u Savetu bezbednosti. Izraelski premijer Banjamin Netanijahu obratiće se GS dan kasnije, u četvrtak. Očekuje se da će on pozvati Palestince da prestanu huškanje na nasilje.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde

    30. septembar 2015 | 13:52

    Sto se Cionisticka Amerika buni. Ali dzaba.

  • Tanja

    30. septembar 2015 | 13:59

    Drzava Palestina!? To negde bese zapisano da ce se ostvariti u poslednjim vremenima?

  • Dana

    30. septembar 2015 | 13:39

    Ka po obicaju USA ima duple standarde u tretiranju država

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA