RUSIJA I TURSKA POSLE INCIDENTA U VAZDUŠNOM PROSTORU: Greška, provokacija ili teorija zavere?

Ranije danas, tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je, pre dva dana, u blizini sirijske granice, ruski vojni avion povredio vazdušni prostor te zemlje, zbog čega je tursko vazduhoplovstvo uputilo dva aviona F-16 da ga presretnu

  • 21

Neidentifikovani MIG-29 presretao je i ometao u letu dva turska borbena aviona F-16, dan pošto je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor Turske, saopštila je danas vojska.

Moskva istakla da je reč o grešci u navigaciji. Državni sekretar SAD Džon Keri smatra da je Turska imala pravo da se brani i obori ruske avione.

PUTIN ZAKAČIO I TURKE: Ruski vojni avion povredio vazdušni prostor Turske

Ruski borbeni avion "Su-30" nakratko je pre dva dana ušao u vazdušni prostor Turske zbog loših vremenskih uslova, saopštilo je večeras rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju ministarstva se navodi da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor.

- Taj incident se dogodio zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Nema potrebe za razvijanjem nekih teorija zavere - navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da je Moskva ovaj incident nazvala greškom i dodao da je mešanje Rusije u sukob u Siriji dovelo do eskalacije krize.

U intervjuu za kanal HaberTurk, Davutoglu je rekao i da Turska ima jasna pravila kada je u pitanju povreda njenog vazdušnog prostora, ko god da to učini, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Turske oružane snage imaju jasnu instrukciju. Čak i da je to ptica u letu, biće presretnuta - istakao je Davutoglu.

U saopštenju se navodi da je avion MIG-29, iz za sada nepoznate zemlje, pet minuta i 40 sekundi ometao let dva turska aviona F-16 i dodaje da se incident dogodio juče.

Ranije danas, tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je, pre dva dana, u blizini sirijske granice, ruski vojni avion povredio vazdušni prostor te zemlje, zbog čega je tursko vazduhoplovstvo uputilo dva aviona F-16 da ga presretnu.

Ministarstvo je pozvalo ruskog ambasadora u Ankari da bi uložilo demarš zbog povrede turskog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju postavljenom na internetu.

Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu "smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi".

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Rusija je prošle nedelje pokrenula vazdušne napade protiv Islamske države (IS) u Siriji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas posle susreta sa turskim šefom diplomatije Feridunom Siniriogluom da Alijansa čvrsto stoji uz Tursku i osudio upad ruskog borbenog aviona u turski vazdušni prostor.

- Jasno sam poručio da NATO ostaje snažno posvećen bezbednosti Turske -  naveo je generalni sekretar u saopstenju za medije nakon razgovora sa turskim ministrom.

On je upad ruskog ratnog aviona u turski vazdušni prostor koji se dogodio pre dva dana nazvao "neprihvatljivim" i pozvao Rusiju da poštuje vazdušni prostor NATO i da izbegava eskalaciju napetosti sa Severnoatlantskim paktom.

Predsednik Turske Režep Tajip Erdogan izjavio je danas tokom posete Briselu da je Turska spremna na saradnju sa Evropskom unijom kako bi se slomila kičma teroristima iz takozvane Islamske države, ali i kurdskim separatistima.

Printskrin: Youtube/Air Force Printskrin: Youtube/Air Force

- Budućnost EU se ne može zamisliti bez Turske - rekao je Erdogan nakon razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i dodao da članstvo Turske u EU ostaje strateški cilj njegove države.

Predsednik Evropskog saveta je kritikovao Rusiju zbog nedavnih incidenata u turkom vazdušnom prostoru, kao i zbog angažovanja avijacije na strani sirijskog predsednka Bašara el Asada.

- Konflikt u Siriji se ne može se rešiti ruskim bombardovanjem legitimnih opozicionih snaga - rekao je on.

Kritike Rusiji zbog intervencije u Siriji i pokušaje preletanja preko Turske je ranije danas uputio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je pozvao Rusiju da poštuje vazdušni prostor NATO, a slične izjave stigle su iz nekoliko zapadnih prestonica.

Američki Stejt department saopštio je danas da je ulazak ruskog aviona u vazdušni prostor Turske bio nesmotren i provokativan.

- Iskreno, smatramo da je to bilo nesmotreno - rekao je novinarima zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner, preneo je Rojters.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • major Milan Tepic RSK

    5. oktobar 2015 | 21:58

    Upravo sada se stvari okrecu u drugom pravcu Nato je navukao Tursku u bure baruta gdje ce sigurno izgoreti jer Amerikastoji nba strani ISIS,.a a Nato je Americko cedo samo locirano u Europi., Ta ista Europa nema bas nikakav utjecaj na Nato vec ima obavezu da iste financira i podrzava u suludim borbenim operacijama.

  • ime

    5. oktobar 2015 | 22:11

    redom ih huskaju. neće se ovo dobro završiti.

  • *** SEVERAC***

    5. oktobar 2015 | 21:53

    Oće turci da ih nema... Loodiloo se sprema. Oj da prsne uskoro i sve da ode u pm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA