PAŽNJA, OVAKO NAS VARAJU U PRODAVNICAMA: Napisana jeftinija cena, a kucaju skuplju!

Mnogi trgovci prilikom isticanja više cena za jedan proizvod (cena na popustu, akcijska cena...) često ne naglase koja je od tih vrednosti trenutno validna

  • 9

Nije retkost da je na rafovima supermarketa zapisana jedna cena proizvoda, a da se po dolasku na kasu kupac suoči sa problemom da je u pitanju stara vrednost proizvoda ili da je akcija za popust istekla, te da će morati da plati skuplje.

Ljajić: Lidl i Ikea dolaze u Beograd, cene niže i do 30 odsto!

Mnogi trgovci prilikom isticanja više cena za jedan proizvod (cena na popustu, akcijska cena...) često ne naglase koja je od tih vrednosti trenutno validna.

APEL UDRUŽENJA POTROŠAČA: Sve više lažnih prijava

U udruženjima potrošača ističu da su ovakve i slične prevare i zloupotrebe kupaca svakodnevne pošto ne postoji standardno označavanje cenovnika niti veličina brojeva i slova.

Da li su ovo najskuplje novine na svetu? A još su iz SRBIJE! (FOTO)

- Javljaju nam se ljuti potrošači koji misle da kupuju na akciji, ali tek kada dođu do kase vide da ustvari plaćaju punu cenu nekog proizvoda - rekla je za beogradske medije Vera Vida iz Centra potrošača Srbije.

Ona naglašava da su to uglavnom uigrane šeme u kojima moraju da učestvuju svi zaposleni u toj prodavnici.

- Reakcije kasirki su često veoma neprimerene poput "zašto ne gledate koja je cena", "nemojte da nas zadržavate", "pravi se gužva na kasi"...

Zakon o trgovini kaže da kupac koji misli da je prevaren može da podnese prijavu tržišnoj inspekciji, a kazne za ove prekršaje i privredne prestupe kreću se od 300.000 do dva miliona dinara.

Tržišna inspekcija je do sada ove godine primila 4.585 prijava.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • мићко

    12. oktobar 2015 | 13:31

    Može li meni neko da objasni kako trgovci mogu da stave cenu proizvoda za koju ne mogu da vrate kusur npr(150,98) din.

  • Љиљана

    12. oktobar 2015 | 12:21

    Ако је валидност попуста прошла, а на рафу још увек цена са попустом, то је онда грешка оних који раде у самопослузи. Зато на западу кад им се то предочи, купац тај производ добија за џабе, тј новац му се враћа за наплаћени производ, а производ задржава.

  • LIvan

    13. oktobar 2015 | 15:54

    Kupim krastavce u tegli cena 116,00 dodem na kasu 160,00 dinara platim racun pogledam tek kuci,a lepo slozeno pise akcija,takoder u tom racunu isto kupim kikiriki u ljusci 500 g grcki 205 dinara stvarna cena ,a na kasi 257 dinara platim sve to u maxi u gornjogradskoj u Zemunu,a ja mislio nasao bas dobru samousslugu ma svatko drpa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA