VATILIKS: Pobuna u vrhu katoličke crkve, kardinali napadaju papu Franju!

U pismu se vidi zabrinutost konzervativne struje da procedure sinoda favorizuju liberale koji žele otvoreniji pristup pitanjima homoseksualnosti i ponovno oženjenim katolicima

  • 2

Pre par dana se pojavila vest da su konzervativni kardinali optužili papu Franju da skuplja argumente protiv njih u predstojećoj raspravi oko pitanja kao što su stav Rimokatoličke crkve o gej populaciji i razvedenim katolicima koji su sklopili nove brakove, a zbog toga isključeni iz crkve.

ULEPŠAĆE VAM OVO KIŠNO VEČE: Papa Franja se oduševio kada je video ovo dete. A i vi ćete (VIDEO)

U pismu koje su 5. oktobra uputili papi, prvog dana tronedeljnog sinoda crkve čija će glavna tema biti porodica, grupa kardinala je procedure predstojećih diskusija opisala kao takve ''koje imaju za cilj da pomognu unapred određene rezultate o vaznim pitanjima o kojima ne postoji saglasnost".

U pismu koje je objavljeno danas na engleskom na italijanskom veb-sajtu www.chiesa.espressonline.it, vidi se zabrinutost konzervativne struje da procedure sinoda favorizuju liberale koji žele otvoreniji pristup pitanjima homoseksualnosti i ponovno oženjenim katolicima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Oni smatraju da je radni dokument napravljen kao sinteza stavova iz prve runde razgovora prošle godine i da on ne može biti osnova za konačan dokument o tim pitanjima ove godine.

Papa poručio kardinalima: Bez intriga i ogovaranja!

Oni su napali odluku da se većina diskusija odvija u malim grupama a da je jedino glasanje planirano za kraj sinoda kada će "biti suviše kasno da se pitanja sveobuhvatno procene i izvrše ozbiljne promene u tekstu".

Šestog oktobra, papa je neplanirano intervenisao u diskusijama sinoda rekavši učesnicima da ne odu u "teorije zavere" koje će malo pomoći procesu, a da pri tom nije uopšte spomenuo pismo koje mu je poslato.

Agencija AFP je prenela da su pismo papi poslali australijski kardinal Džorgž Pel i nadbiskupi Toronta i Njujorka Tomas Kolins i Timoti Dolan, kao i konzervativni nadbiskup Bolonje Karlo Kafara.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Papa je drugog danas sinoda istakao da je lično odobrio metodologiju tronedeljnih razgovora sa namerom da se preoblikuje katoličko učenje o širokom spektru pitanja vezanih za porodični život.

Konzervativni kardinali, s druge strane, žale se da je odbor za izradu nacrta dokumenta bio izabran bez konsultacija i da članovi odbora nisu bili birani.

- Nije jasno zbog čega su neophodne proceduralne promene. Mnogi od nas smatraju da je cilj novih procedura ustanovljen kako bi se lakše usvojili unapred određeni rezultati.

AFP je javio da za sada nije poznato koliko je kardinala potpisalo pismo, s tim da ih je 13 prema uobičajeno pouzdanom veb-sajtu koji ga je objavio, a najmanje trojica kardinala su rekli da nisu potpisnici pisma.

Sinod treba da završi rad 25. oktobra, međutim nije jasno da li će zagrejane diskusije dovesti do objavljivanja konačnih zaključaka, navodi AFP.

Trg svetog Petra u Vatikanu. Foto: David Iliff Trg svetog Petra u Vatikanu. Foto: David Iliff

Papa je na otvaranju sinoda poručio okupljenim biskupima da odbace lične predrasude i imaju dovoljno hrabrosti i poniznosti da dozvole da ih vodi Bog.

Papa je grupi od 270 kardinala, biskupa i sveštenika poručio da tronedeljni sinod nije parlament u kom se odvijaju pregovori, nagodbe i kompromisi, već sveto, zaštićeno mesto gde Bog pokazuje put vernicima, prenosi agencija AP.

Konzervativci insistiraju na crkvenoj doktrini o neraskidivosti braka, dok progresivni vernici žele blaži pristup porodičnim problemima.

Papa Franja izrazio je verovanje da crkva mora pokazati milost u pokušajima da se premosti jaz između njenih trenutnih stavova o braku, ljubavi i seksu i onoga što milioni njenih sledbenika čine svakog dana.

Biskupi će tokom tronedeljnog sinoda razgovarati i o zahtevima katolika koji su se razveli i uplovili u nove brakove da im se omogući pričest i priznanje grehova, budući da su takvi vernici trenutno isključeni iz crkve.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vatikan je u petak potvrdio da je papa Franja tokom posete SAD zagrlio jednog starog prijatelja koji je homoseksualac i upoznao njegovog partnera.

Taj simbolični gest, koji pokazuje da je papa lično tolerantan prema ljudima homoseksualne orijentacije, desio se dan pre nego što se papa sastao sa istaknutom protivnicom gej brakova Kim Dejvis.

Tekst pisma je u ponedeljak objavio Sandro Magister iz Vatikana, jedan od kritičara pontifikata papa Franje, koji je u junu udaljen iz dvorane za novinare jer je tekst enciklike "Laudato si" objavio pre njenog službenog objavljivanja.

- Objava pisma je čin uznemiravanja, što potpisnici nisu hteli. Ne smemo da dopustimo da na nas utiču. Moguće je izneti primedbe na metodologiju Sinoda, koja je nova i to ne iznenađuje. Ali kada je ta metodologija jednom utvrđena, svi moramo da se zauzmemo da je najbolji mogući način da je primenimo - rekao je na konferenciji za novinare portparol Svete stolice otac Federiko Lombardi.

- Ovo je novi "Vatiliks". Privatno pismo pripada papi. Kako je moguće da je objavljeno? - upitao je potpisnik nemački kardinal Gerhard Ludvig Miler, prvi čovek Kongregacije za nauk vere, zatraživši da se utvrdi odgovornost za iznošenje pisma u javnost.

U 2012. godini izbila je afera poznata kao "Vatiliks", kada su u italijanskim medijima objavljeni poverljivi dokumenti naslovljeni na tadašnjeg papu Benedikta Šesnaestog.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • H r v a t Srbija

    14. oktobar 2015 | 13:07

    Svaka vjera je jedna vrsta sekte,to je najprofitabilnija laz koju je ljudski mozak izmislio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA