DANAS slavimo SVECA koji se PRAVIO LUD da bi ga OSLOBODILI ROPSTVA!

Andrej Jurodivi je Sloven koji je postao rob u vlasništvu carigradskog bogataša Teognosta

  • 0

Pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Andreja Jurodivog, sveca koji je uspeo da se oslobi ropstva i život okonča kao sveštenik u jednom od carigradskih manastira 911. godine.

Danas slavimo SVECA koji je SPASAO cara OD LUDILA!

Andrej je Sloven koji je postao rob. Bio je u vlasništvu carigradskog bogataša Teognosta. Kako u to vreme u Vizantiji ropstvo nije bilo toliko striktno kao u vreme Rimskog carstva, Andrej je pronašao način da postane slobodan čovek.

Ovaj svetac je POMERAO STENE i pretvarao VODU u VINO

Predanje kaže da je Andrej jedne noći otišao kod centralnog bunara u Carigradu i zakleo se da će se praviti lud sve dok ga gazda ne otera od sebe i tako mu dozvoli slobodu.

VERNICI SLAVE SVETOG PROROKA SAMUILA: Ovu stvar danas nikako ne činite!

Andrej se tako neko vreme pravio da je umobolan, šetao polu nag, urlao u pola noći, radio sve što je potrebno da se proglasi neuračunjivim, dok ga gospodar nije oterao.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Odmah po dobijanju slobode, Andrej je u znak zahvalnsti prema Bogu odlučio da se zamonaši. Predanje kaže da je uvek sve što ima delio sa siromašnima, da je godinama postio i da je postao istinski hrišćanin.

DANAS JE SVETIH SEDAM MUČENIKA: Samo jedan odsto Srba zna njihova imena!

Titulu sveca dobio je zbog svoje nesebičnosti i asketskog života. Danas je po narodnom verovanju dobar dan za praštanje pošto se smatra da će Andrej vernicima dati snagu da oproste drugima kao što je on oprostio svom robovlasniku.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležeava još i: Svetog sveštenomučenika Kiprijana, svete mučenike Davida i Konstantina, Svetog mučenika Teokista, Svetog prepododobnog Teofila ispovednika i Svetu Damaru.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA