Ambasador Kanade impresioniran radom nove borske topionice (FOTO)

Rekavši da, pošto je u Boru treći put, oseća izvesno prijateljstvo prema gradu bakra i prvom čoveku RTB-a Bor Blagoju Spaskovskom, ambasador Pinington izjavio je da je ovoga puta u Bor došao da vidi kako izgleda i radi nova topionica

  • 1

Ambasador Kanade u Srbiji, Njegova ekselencija Filip Pinington, u pratnji direktorke Odeljenja za ekonomske odnose dve zemlje Đurđom Ćeramilac, posetio je danas Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Rekavši da, pošto je u Boru treći put, oseća izvesno prijateljstvo prema gradu bakra i prvom čoveku RTB-a Bor Blagoju Spaskovskom, ambasador Pinington izjavio je da je ovoga puta u Bor došao da vidi kako izgleda i radi nova topionica.

- Došao sam da vidim kako izgleda nova topionica koja je građena uz našu, ali i pomoć Vlade Srbije, pre nego što konačno potpuno pređe u ruke RTB-a Bor. Posetio sam kontrolnu sobu i video da se odatle upravlja mnogim kompleksnim procesima koji se odvijaju u novoj topionici. Impresioniran sam, a to je, na neki način, pohvala svima koji su učestvovali u njenoj izgradnji. Ne samo kanadskoj i finskoj kompaniji, nego i mnogim malim firmama koje su bile podizvođači radova - rekao je kanadski ambasador i dodao:

- Kanada je zemlja rudarstva, na ovim prostorima smo već prisutni jer puno kanadskih kompanija ovde radi u oblasti rudarstva, od geologije do samog rudarenja, pa sam siguran da će biti i novih investicija. Jer, potencijal postoji.

Foto: Promo Foto: Promo

Vreme uhodavanja radnih parametara, ugovorom definisano na devet meseci, ističe prvog novembra i tada počinje period dokazivanja, podsetio je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski. Pošto fleš-smelting tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, nova topionica od prvog novembra treba da pretapa 53 tone suvog koncentrata na sat ili 1.245 tona dnevno, kao i da proizvodi 240 tona anodnog bakra na dan. Pritom će emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biti ispod zakonom propisanih vrednosti, uz istovremeno iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra od 98 procenata.

Foto: Promo Foto: Promo

- U minulih pet-šest godina niko u Srbiji nije dobio tako veliku investiciju i to što je dobio Bor. Prvog novembra počinje dokazni period i tada će koncentracija sumpor-dioksida pasti na manje od 125 pipiema, odnosno zagađenje će biti triput manje od onoga što propisuje i toleriše Evropska unija. Tehnologija je uspela, a to ćemo u dokaznom periodu i pokazati – rekao je Blagoje Spaskovski.

Foto: Promo Foto: Promo

Naglašavajući da će nebo nad Borom tada biti čistije nego ono iznad finskog grada Harjavalta, Spaskovski je podvukao da Bor i RTB Bor u ovom trenutku nemaju većeg prijatelja od Kanade, države koja je obezbedila kredit za finansiranje izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline i učestvovala u izvođenju projekta do kraja.

Foto: Promo Foto: Promo

Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski "SNC Lavalin" i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije “Otokumpu”, finska kompanija "Outotek". Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni "Energoprojektu", obavio je Građevinski fakultet, Beograd. Za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru utrošen je 251 milion evra.

Foto: Promo Foto: Promo

Kanadski ambasador Filip Pinington sa oduševljenjem je prihvatio i poziv domaćina iz RTB-a Bor da kafu popije "u središtu zemlje", u popularnom jamskom kafiću. Slušao je i čitao o njemu dosta, kako kaže, pa se zato sa posebnim zadovoljstvom upustio i u rudarsku avanturu na 400 metara ispod zemlje.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(G. Tončev Vasilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolina

    22. oktobar 2015 | 18:55

    LEpo je da se odrzavaju veze i kontakti sa ovakvim ljudima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA