DRAMA NA NEBU IZNAD HRVATSKE: Dva MIG-a presrela putnički "boing"

Reč je o putničkom avionu "Boing 737" italijanske avionske kompanije "Meridiana", koji je leteo na relaciji Bejrut - Trst, a s kojim ni hrvatska ni italijanska kontrola leta nisu mogle da uspostave radio vezu

  • 22

Dva hrvatska aviona tipa MiG presrela su danas putnički "Boing" na liniji iz Bejruta jer posada nije odgovarala na pozive kontrole leta. Nakon što je uspostavljena radio veza sa Boingom 737, hrvatskim pilotima koji su delovali po unapred propisanoj proceduri i naređenju, izdata je naredba za povratak, a Boing je nastavio let prema planu.

Tokom prepodnevnih sati, zbog nemogućnosti uspostavljanja veze sa civilnim avionom koji se približavao vazdušnom prostoru Republike Hrvatske, dežurnom borbenom dvojcu HRZ i PZO-a je izdata naredba za presretanje i identifikovanje navedenog aviona.

AVION SE SRUŠIO NA STAMBENE ZGRADE: Petoro ljudi poginulo, sedmoro povređeno! (VIDEO)

Reč je o putničkom avionu "Boing 737" italijanske avionske kompanije "Meridiana", koji je leteo na relaciji Bejrut - Trst, a s kojim ni hrvatska ni italijanska kontrola leta nisu mogle uspostaviti radio vezu, kako stoji u saopštenju Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH).

Zbog toga je nadređena NATO komanda u Torejonu u Španiji, po drugi put ove godine, podigla pripravnost NATO deklarisanih snaga iz sastava Oružanih snaga RH i zapovedila dežurnom borbenom dvojcu iz sastava 91. vazduhoplovne baze HRZ i PZO-a desetominutnu pripravnost za poletanje.

Nakon što je uspostavljena radio veze sa civilnim avionom "Boing 737", hrvatskim pilotima koji su delovali po unapred propisanoj proceduri i zapovesti nadređene komande, izdata je naredba za povratak u matičnu jedinicu, a civilni avion nastavio je let prema planu.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KUM

    20. oktobar 2015 | 20:57

    Dobra im je fora 91. baza. Ispada kao da imaju na stotine aviona a ne 4-5.

  • ИЦА ЦЗВ

    20. oktobar 2015 | 21:19

    неће да објаве...у авиону су били Гате7 и Делије,спремни да изведу падобрански десант на Максимир,али су овом акцијом спречени у последњем тренутку. ;-)

  • Koment

    21. oktobar 2015 | 00:52

    Te su 90ih ukrali od jna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA