ZVEZDE ĆE NOĆAS PADATI NAD SRBIJOM! Evo šta bi obavezno trebalo da uradite kad ih vidite (VIDEO)

Noćas će padati čak i po 20 zvezda na sat, a glavni talas ove meteorske kiše očekuje se oko 1:30 ujutro

  • 2

Astronomi za noć između srede i četvrtka najavljuju spektakularnu kišu meteora, odnosno narodski rečeno zvezda padalica.

DAJTE IME UDALJENIM PLANETAMA: Ništa ne košta, samo treba da odete na ovaj sajt!

Zvezde padalice koje ćemo videti ustvari su otpali komadi Halejeve komete, koja je poslednji put u celosti viđena 1986., a naredni put moći će da se golim okom primeti tek 2061. godine. Ova pojava koju astronomi zovu i "orionidi" uobičajena je za svaki oktobar, kada kroz zemljinu atmosferu prolazi takozvana prašina sa Halejeve komete.

OVAKO ĆE UMRETI NAŠE SUNCE: Veličanstvena fotografija svemirske eksplozije! (FOTO)

Glavni talas ove meteorske kiše biće u četvrtak oko 1:30 časova ujutro. Za noćas se najavljuje da će čak i po 20 zvezda padalica biti vidljivo na sat. Ako noćas zbog posla/škole morate da spavate, ne brinite, ova pojava biće vidljiva sve do kraja vikenda, jedino što će po satu padati manje zvezda.

NASA OBJAVILA NAJVEĆU FOTOGRAFIJU NA SVETU: 100 miliona zvezda će vam oduzeti dah! (VIDEO)

Zanimljivo je da će ova meteorska kiša biti vidljiva u većem delu sveta. Osim u Evropi, moći će da se vidi i u delovima Azije, Južnoj Americi, Africi i Australiji.

Ukoliko želite da uživate u ovoj pojavi trebalo bi bilo da izađete na neku poljanu, čist prostor, ravnicu, odakle će najbolje moći da se vide zvezde padalice.

U srpskom narodu su vekovima unazad u zvezdama padalicama traženi skriveni znaci, sve dok se, naravno, ova pojava nije naučno objasnila.

Jedno od narodnih verovanja je da svaki čovek ima svoju zvezdu, te da pojava meteora ustvari predviđa smrt, odnosno umreće onaj čija zvezda pada. U vreme turske okupacije verovalo se da je neko utekao iz zatvora kada padne zvezda, ali da o tome ne treba pričati da begunac ne bi bio uhvaćen.

Printskrin:Youtube/Aleksandar Vukićević Printskrin:Youtube/Aleksandar Vukićević

U pojedinim krajevima Srbije padanje zvezde su tumačili i kao predskazanje rata ili neke prirodne katastrofe.

Najpoznatije verovanje u celom svetu je da treba zamisliti želju kada se vidi zvezda padalica, kao i da istu ne treba nikome reći da bi se ostvarila.

O ovoj pojavi pisali su i grčki i rimski pisci i filozofi. Po Vergiliju su na primer padalice najavljivale jake vetrove, a Seneka je tvrdio da veliki broj zvezda koje silaze s neba znače siguran dolazak bure i uznemireno more.

Pogledajte na ova dva snimka kako izgleda meteorska kiša:

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vjernik

    21. oktobar 2015 | 20:38

    Allahdzelesanuhu kaze da je stvorio zvezde iz tri razloga. Da krase nebo. Da se ljudi mogu snalaze u prostoru na zemlju i da gadza sejtane tj dzavole kad prisluskuju naredzenja meleka tj andzela.

  • Smithg488

    7. januar 2017 | 17:27

    You have brought up a very excellent details , regards for the post. baagbkfcccbafaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA