SRBIJA SIJA SVA U ZLATU: U ruševinama srednjovekovnog grada pronađeno NEPROCENJIVO BLAGO CARA LAZARA!

Metalna pločica, matrica s minuciozno ugraviranim vladarskim grbom, karakterističnim šlemom, ukrašenim bivoljim rogovima i natpisom: "Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje" pronađena je u arheološkom iskopavanju u srednjovekovnom gradu Rudniku

  • 44

U ostacima srednjovekovnog grada Rudnika, arheolozi Filozofskog fakulteta u Beogradu i Muzeja Rudničko-takovskog kraja pronašli su vredno otkriće - PEČAT KNEZA LAZARA!

USTAŠE SU HTELE DA ZATRU TRAG SRBIMA I UNIŠTE MOŠTI KNEZA LAZARA I CARA UROŠA: Evo ko ih je u tome sprečio!

Kako "Večernje novosti" saznaju iskopana je metalna pločica, matrica s minuciozno ugraviranim vladarskim grbom, karakterističnim šlemom, ukrašenim bivoljim rogovima i natpisom: "Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje", a prema pisanju ovog lista pečat je urezan u negativu kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u vosku ili zlatu.

GOVOR KOJI JE NADAHNUO SRBE PRED BOJ NA KOSOVU: Uz ove reči su umirali srpski vitezovi!

Foto: Ulje na platnu Đura Jakšić/Wikipedia Foto: Ulje na platnu Đura Jakšić/Wikipedia

Sam natpis na pečatu dokazuju da je ovu titulu knez Lazar koristio na samom početku njegove vladavine.

Srednjovekovni trg Rudnik bio je civilno naselje s gustom koncetracijom solidno građenih objekata velikih dimenzija, među kojima je više pravoslavnih i katoličkih crkava za primorske trgovce.

Grad je bio sedište trgovačkih kompanija i administracije sa carinom, diplomatskim predstavništvom, rezidencijama, većnicom, gostionicom i svratištima za putnike.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    22. oktobar 2015 | 08:14

    Svi srpski junaci su najveci ne treba nikoga izdvajati.

  • Lazarev Grad

    22. oktobar 2015 | 11:44

    Kakav god da je bio imao je petlju da izadje na kosovo sa vojskom i da svesno pogine.... Vodio je srpsku vojsku i izasao pred turke i ako ke srbija imala tad svog zvanicnog kralja Tvrtka iz bosne koji je poslao samo ljude a sam kralj u boj nije doso... Da ne ulazimo kolika je to bitka bila mala ili velika i da polemisemo koliko je ljudi ucestvovalo zna se da je poginuo jeda car Murat jedan princ Jakub srpski knez Lazar i mnogi drugi srpski knezovi i vlastela kao i turske pase i subase.... Zna se da se turska vojska povukla i da je srbiju zauzela tek posle 100god padom smedereva.... Sve to lepo ima zapisano i u turskoj istoriji.... Imao je srca da se bori sa vusestruko jacim protivnikom i da se ne sagne a mnogi "veci" su se pred turskom silom sagnuli da bi sacuvali glave i titule fotelje .... Ti sto su se sacuvali su isti kao ovi danas sto cuvaju srbiju iz fotelje... Eto Lazar je sacuvao Srbiju i 636god posle njega a ovi danas dokle ce videcemo.... Ovim tempom i ovom borbom diplomatskom kako mi se cini nece jos dugo...

  • Azrel

    22. oktobar 2015 | 10:33

    Viktorija,ti ne znas sta pricas!Car Lazar je poginuo na Kosovu,informisi se malo pa pisi komentare.Ispala si glupa u drustvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA