Predstavljena SOS platforma za pomoć žrtvama digitalnog nasilja (FOTO)

Nastala u okviru projekta "Prevencija digitalnog nasilja", ova jedinstvena aplikacija mladima omogućava da nasilje prijave u realnom vremenu - u trenutku kada se dešava

  • 0

Tokom panel diskusije "Kako biti kul na netu", koja je održana u okviru konferencije "Teen Talk 2015", javnosti je predstavljena SOS platforma za pomoć mladima – žrtvama digitalnog nasilja.

Nastala u okviru projekta "Prevencija digitalnog nasilja" koji realizuju UNICEF, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija Telenor, ova jedinstvena aplikacija mladima omogućava da nasilje prijave u realnom vremenu - u trenutku kada se dešava.

Platforma uključuje profesionalnu podršku profesora, odnosno mentora i studenata psihologije, i sadrži niz mehanizama za prevenciju i zaustavljanje digitalnog nasilja.

Aplikacija je od danas dostupna na Fejsbuku - na stranicama "Telenora" i "Biraj reči - hejt spreči".

Foto: Promo Foto: Promo

U panel diskusiji „Kako biti kul na netu“ učestvovao je mladi glumac Aleksandar Radojičić, koji je podelio svoj sistem vrednosti sa mladima i pokrenuo grupnu diskusiju i razmenu mišljenja.

- Veoma vodim računa kada objavljujem informacije o sebi na internetu i sam određujem koji deo privatnosti želim da podelim sa publikom. Svestan sam činjenice da se neki mladi ljudi možda ugledaju na mene - poručio je Aleksandar Radojičić i dodao da  javne ličnosti  imaju dodatnu obavezu da paze na svoje postupke u virtuelnom svetu.

Maša Urošević, učenica prvog razreda gimnazije, podelila je svoje iskustvo o korišćenju društvenih mreža, kao i negativna iskustva koja su doživeli njeni vršnjaci, od kojih su neki bili žrtve digitalnog nasilja. Ona je pozvala svoje vršnjake da se odgovorno ponašaju u virtuelnom svetu i da se odlučno suprotstave svakom obliku zlostavljanja na internetu.

- Ukoliko zalutamo u svet digitalnih nasilnika, neophodno je da se obratimo odraslima za pomoć. Oni su tu da nas izbave, a ne da nas osuđuju - poručila je Maša.

Konferencija "Teen Talk" je i ove godine, treći put za redom, bila usmerena na potrebe i očekivanja tinejdžera - generacije od 13 do 18 godina. Konferenciju je otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Među učesnicima brojnih radionica, panela i prezentacija bili su i poznati lekari, profesori, glumci i pevači, poput Sare Jovanović, Nevene Božović, Stevana Filipovića, dr Vesne Danilovac i mnogih drugih.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA