IMATE ZATAMNJENA STAKLA NA AUTOMOBILU? Ova nova pravila morate da znate

Ovo će predstavljati problem za vlasnike marki automobila koje nemaju ovlašćenog predstavnika u Srbiji

  • 12

Deo primene novih pravilnika o bezbednosti u saobraćaju nalaže da se na automobilima ne smeju zatamnjivati prednji prozori. Vozači će prilikom tehničkog pregleda vozila morati da imaju atest za tamne folije koje su stavili na stakla, a ukoliko se desi da ih nemaju, moraće da ih skinu.

MINISTARKA NAJAVILA UDAR NA ZATAMNJENA STAKLA! Evo ko će u Srbiji moći da ih ima i KOLIKO će to da PLATI

I dalje će biti moguće zatamniti oba zadnja stakla i zadnje vetrobransko staklo, a vozačeva i suvozačeva strana će moći da se zatamne najviše 30 odsto, što će se proveravati u ovlašćenim labaratorijama.

- Moja preporuka je da se pre nameštanja vlasnici svojih automobila dobro raspitaju, tačnije da vide da li su folije atestirane ili ne, i da li će moći da prođu ispitivanje o protoku svetla koje je propisano - kaže Milan Božić iz Auto-moto saveza Srbije.

Međutim, da biste prošli ispitivanje neophodno je da od ovlašćenog uvoznika u Srbiji dobijete saglasnost za lepljenje folija na stakla vašeg automobila. Neki predstavnici proizvođača ovu saglasnost daju besplatno, neki naplaćuju simbolično, dok neki naplaćuju ovu uslugu više od 100 evra.

Ovo će predstavljati problem za vlasnike marki automobila koje nemaju ovlašćenog predstavnika u Srbiji.

- Mi smo doneli odluku da onima koji su kupili "škodu" ne naplaćujemo dodatno potvrdu o zatamnjivanju stakala, a ostali uvoznici mogu da rade po svojoj savesti - rekao je Dušan Cincar iz salona "Autočačak Škoda".

Danas je i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila da će svi osim najviših državnih funkcionera morati da sklone folije sa prozora automobila jer, kako ističe, time ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.

Ukidanjem sto odsto tamnih stakala na prednjim vratima čuvamo bezbednost pešaka, svih koji su u automobilu, policije ali i samih vozača. Insistiraću da novim pravilnikom budu obuhvaćeni i državni automobili, tako da će tamna stakla moći da imaju samo najviši državni funkcioneri – rekla je Mihajlović.

Automobili koji nemaju upisane ateste za dodatne prepavke biće isključivani iz saobraćaja kao tehnički nesipravna vozila što takođe znači skidanje tablica i nove kazne.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr.x

    24. oktobar 2015 | 09:24

    Samo smisljaju kako da otmu pare od naroda sledece da ce traziti atest za aluminijumske felne a putevi su nam kao oranice fleka na fleku rupe po 50 cm

  • Ludi Milojko@

    24. oktobar 2015 | 10:22

    A funkcioneri mogu da ih sirotinja nevidi kad se baškari u limuzini od 200 hiljada eura

  • Marko

    23. oktobar 2015 | 18:36

    Bolje prvo da srede puteve pa onda nek pričaju o bezbednosti saobraćaja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA