RASLI STE UZ NJEGOVE AVANTURE: Objavljena druga knjiga o najvećem strip-junaku Dikanu! (FOTO)

Ideju za nastanak ovog autentičnog lika (srpskog Asteriksa, kako ga mnogi nazivaju), dobio je novinar i urednik Zabavnika Nikola Lekić, a život mu je kroz crtež udahnuo Lazo Sredanović

  • 0

Informatika a. d. iz Beograda nedavno je objavila novu, drugu knjigu o Dikanu, strip-junaku čije smo brojne avanture pratili u Politikinom Zabavniku od daleke 1969. godine.

SVAKA ČAST: Nobelovu nagradu za književnost dobila Svetlana Aleksijevič! (FOTO)

Ideju za nastanak ovog autentičnog lika (srpskog Asteriksa, kako ga mnogi nazivaju), dobio je novinar i urednik Zabavnika Nikola Lekić a život mu je kroz crtež udahnuo Lazo Sredanović.

Kroz Dikana i uz Dikana scenaristički su, osim Lekića, učestvovali još i Ninoslav Šibalić, Branko Đurica, Milenko Maticki, Slobodan Ivkov kao i sam Lazo Sredanović, a uz Dikanove i dogodovištine strica Vukoja stasale su i odrastale generacije ljubitelja stripa, a i šire.

HEROJI I ZLIKOVCI: Ljubitelji stripa na Komik Kon festivalu u Njujorku

U ovoj knjizi, koja se može smatrati kapitalnim izdanjem kada je reč o domaćem stripu, nalaze se epizode objavljivane od 1971. do 1974. (uključujući i jednu epizodu iz 1982/83. "Dikan i pretnja sa Oriona“):

"Dikan i poslednje Frrruke“, "Dikan i prvi reli“, "Dikan i turistička zver“, "Dikan i lokalni tiranin“, "Dikantrop i Vesna Sapiens“ i "Dikan i špijuni“.

Foto: Promo Foto: Promo

50 knjiga koje morate pročitati pre nego što umrete. Budite iskreni, koliko ste ih pročitali?

O Dikanu i njegovim autorima pišu i govore Miriam Repič-Lekić (supruga Nikole Lekića), Lidija Četić (Lekićeva nećakinja), Petar Marš, Milan Tlačinac kao i urednik izdanja Zoran Stefanović, koji je posebno za ovu priliku napravio i obiman razgovor sa Lazom Sredanovićem.

Bez sumnje "Dikan 2“ je štivo za sve one koji vole stripove i knjige a naročito za one koji su ljubitelji mladog staroslovenskog junaka i njegovog strica Vukoja i koji su uz njihove brojne zgode i nezgode polako prelazili iz sveta detinjstva i beskrajne mašte u svet odraslih.

Foto: Promo Foto: Promo

Knjiga je u tvrdom povezu, ima 240 strana, format 33×24,5 cm, napisana na ćirilici.

Informacije o Dikanu možete pronaći i na veb adresama: www.dikan.rs, www.informatika.izdavastvo.com kao i na Tviteru: @dikanbg.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA