LETEĆI TENK: Ovaj Putinov helikopter uteruje strah u kosti džihadistima Islamske države (VIDEO)

"Mil Mi-24" je borbeni jurišni helikopter, sa sekundarnom namenom manjeg transporta. Ovu letelicu koriste ruske snage u intervenciji u Siriji

  • 2

Novinar "Raša tudeja" Murad Gazdiev koji izveštava o ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji, napravio je reportažu o helikopteru "Mil Mi-24" koji služi za zaštitu ruske vojne baze u Latakiji.

ISLAMISTI POGODILI RUSKI HELIKOPTER I POČELI DA SLAVE: A onda se desilo čudo na nebu (VIDEO)

"Mil Mi-24" je borbeni jurišni helikopter, sa sekundarnom namenom manjeg transporta. Proizvodila ga je fabrika helikoptera Mil, još od 1971. godine u Moskvi.

On je prvi sovjetski helikopter te namene, a drugi je u svetu (posle američkog AH-1 Kobra), ali je najmasovniji i po proizvodnji i po operativnoj primeni.

Ovim MOĆNIM oružjem Rusi uništavaju džihadiste u Siriji! (FOTO) (VIDEO)

Prvenstveno ga je koristilo Sovjetsko ratno vazduhoplovstvo, a kasnije nastale države posle raspada Sovjetskog saveza. Sa izmenom politike prodavan je i ostalim državama u mnogim verzijama modifikacija.

Korišćen je u borbama u Avganistanu, Kosovu, Čečeniji i u drugim lokalnim ratovima. Sovjetski piloti su ovaj helikopter nazvali "leteći tenk", a i "krokodil", zbog oblika nosnog dela trupa.

Što se glavnih karakteristika tiče, helikopter je dužine 17,5 metara, a prečnik rotora mu iznosi 17,3 metra. Masa ove letelice je 8,5 tona, dok maksimalna masa može da ide i do 12 tona.

Maksimalna brzina "letećeg tenka" je 310 kilometara na sat, a maksimalna visina na kojoj može da leti je 4.500 metara.

Pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA