KRIJEMO ŠAKE, A LETI NOSIMO DUGAČKE PANTALONE: Ispovest Gorana F. koji živi sa bolešću o kojoj SRBI ne znaju ništa! (FOTO)

Najmlađi oboleli može imati samo dva-tri meseca, ili 2-3 godine. Bolest u nekim slučajevima pokriva i do 98 odsto tela. U proseku oboleli žive sedam godina kraće od zdravih osoba

  • 39

Psorijaza nije zarazna bolest, od nje se ne umire, ne preti okolini, ali je onima koji je imaju zabranjeno da budu davaoci krvi.

 

KRALJICA SRPSKOG SPORTA POKAZALA KOLIKO JE HUMANA: Ivana Španović snimila spot za kampanju "Doskoči psorijazi"! (VIDEO)

 

U Srbiji trenutno ima oko 150.000 psorijatičara, retko kome od njih je pruženo adekvatno lečenje, a kao posledica bolesti najčešće se javlja - odbacivanje obolelih od okoline!

 

Ljudi neretko kriju svoje šake, leti nose duge pantalone, košulje zakopčavaju do grla... No, lice se ne može pokriti.

 

Najmlađi oboleli može imati samo dva-tri meseca, ili 2-3 godine. Bolest u nekim slučajevima pokriva i do 98% tela.

 

Doktori iz neznanja često kažu "to je psorijaza, biće bolje, ne brini", a za terapiju daju kreme za opekotine. Psorijatičari, međutim, u proseku žive sedam godina kraće od zdravih osoba. 

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Goran Filipović od 6. godine ima psorijazu, i predsednik je udruženja "Pacijenti protiv psorijaze 3P". Imao je sreću, da mu psorijaza nije na vidnim mestima, njegovo samopouzdanje nije nestalo i tu svoju prednost je odlučio da iskoristi na pravi način - za borbu!

 

- Čest je izgovor da za psorijatičare nema dovoljno novca, iako se za neke druge zapaljenske bolesti koje primaju isti lek kao i mi, godišnje izdvoji 8,6 miliona evra. Nama je neophodna biološka terapija, lečenje je skupo, mesečno je potrebno oko 20.000 dinara za terapiju - odmah u početku nas Goran upućuje na pravo stanje stvari i problema sa kojima se součavaju psorijatičari.

 

Foto: Foter

Foto: Foter

 

- Problem psorijatičara je višeslojan. Tu je prvo problem dijagnostifikovanja, pa neadekvatne terapije i naposletku diskriminacije. Neprestano smo dikriminisani u zapošljavanju. Doktori nas uzimaju zdravo za gotovo, a da ne pričam na kakve probleme sa partnerom nailaze oni, koji imaju psorijazu na polnom organu - priča Goran, a mi pomalo zatečeni saznanjem da može i tu da se javi psorijaza pitamo koja mesta su najkritičnija.

 

- Polni organ svakako svrbi, neprijatno je, jer partner može pomisliti da je zarazno. Na anusu, u nosu, i na licu svakako je najgore zbog estetike - kaže Goran.

 

 

Filipović dodaje i da bolest utiče na psihu obolelih, da obično padaju u depresiju, povlače se u sebe, ne razgovaraju sa okolinom, a 2-3% obolelih ima suicidne ideje ili izvrše samoubistvo.

 

Udruženje "Pacijenti portiv psorijaze 3P" nedavno su snimili promo spot u okviru akcije "Doskoči psorijazi" zajedno sa Ivanom Španović ne bi li skrenuli pažnju na svoj problem. Prema Borisovim rečima jako su zadovoljni reakcijama, i neizmerno zahvalni Ivani što je bez reči prihvatila da učestvuje u kampanji.

 

Pogledajte i najnoviji spot o borbi protiv psorijaze:

 

 

(I. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    7. novembar 2015 | 23:31

    Ako se redovno koristi mast BUTAWATE i pazi ishrana ide na bolje a sina sam sa njegovih 6 goodina vodio u sutomore i na divljoj plazi u zagradju to je deo pored mora i ima neko blato koje se vadi iz stena pa se rastvori sa morskom vodom i namaze se celo telo sem oci i usta saceka se da se dobro osusi na suncu i ispere se morskom vodom a nakon toga nema tusiranja malo je neprijatno zbog soli ali tako 10 dana i vise nije imao problema

  • Miki

    7. novembar 2015 | 22:41

    psoriazu sam dobio prvi put pre vise od.30 godina i uspevam daje drzim pod kontrolom TJ.100% zalecim 8-10.god.bez ijedne flekice pa ponovim trapiju.... kaps.NEOTIGOSAN 25.mg.uzimati 30 dana...kvarcati...ubaciti u ishranu obavezno mladi sir bez soli pravljen sa majom na seljacki nacin....... obavezno uz pratnji DERMATOLOGA. , ZELIM I VAMA PUNO USPEHA

  • Eureka

    7. novembar 2015 | 22:54

    Prave informacije mogu mnogo da pomognu ljudima u zivotu.Svim bolesnim ljudima zelim da ozdrave i ne plasim se bolesti ni smrti.Znam da ce se to desiti i bas me briga.Vise me je briga za meni drage osobe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA