MUDRI STARAC SA GOLIJE OTKRIO ŠTA JE SMISAO ŽIVOTA: Ovo su poruke koje svi treba da zapamtimo!

- Zajedničko svim ljudima na svetu jeste to što im je detinjstvo dosadno, žure da odrastu, a potom bi želeli da budu deca - kaže Lazar Preljić s Golije

  • 59

Konstantno jurimo za novcem često zaboravljajući na naše najmilije, na ljude iz našeg okruženja koji nam znače. Izgubili smo sistem vrednosti i previše pažnje obraćamo na neke marginalne stvari, uglavnom materijalne. Na ono šta su prave vrednosti, podsetio nas je jedan srpski mudrac.

Ne dozvolite da vas unište tuđa ZAVIST i MRŽNJA! Počujte pouku STAROG SAMURAJA i pobedite svakog neprijatelja!

U pitanju je Lazar Preljić s Golije koji ima 89 godina.

Na pitanje šta je zajedničko svim ljudima na svetu, ovaj deka kaže:

To što im je detinjstvo dosadno, žure da odrastu, a potom bi želeli da budu deca. Što troše zdravlje da bi stekli novac, pa potom troše novac da bi vratili zdravlje. Što žive kao da nikad neće umreti, a onda umiru kao da nikad nisu živeli.

Zatim daje veoma važnu poruku mladim ljudima.

Da nauče da nikog ne mogu prisiliti da ih voli. Da nije najvrednije ono što poseduju, nego ko su u svom životu. Da nauče kako nije dobro da se upoređuju s drugima. Kako nije bogat onaj čovek koji najviše ima, nego onaj kome najmanje treba. Da nauče kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se duboko povredi voljeno biće, a potom su potrebene godine da se izleči. Da shvate kako postoje osobe koje ih nežno vole, ali to ne znaju da kažu, ni da pokažu. Da nauče da se novcem može kupiti mnogo, osim sreće. Da dve osobe mogu da posmatraju istu stvar, a vide je različito. Da nauče da je pravi prijatelj onaj koji zna sve tvoje mane, a ipak te voli – kaže deda Lazar.

Hoćemo li posle ovih reči zastati na trenutak i zapitati se da li grešimo negde? Hoćemo li "povući ručnu" i početi da obraćamo pažnju na svet oko sebe? Na nama je…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radjevac

    1. novembar 2015 | 20:24

    Bravo deda Lazare,sve si rekao u par reci....

  • Branka

    1. novembar 2015 | 21:15

    Svi mi to znamo ali kada se vratimo na planinu(sto mi je velika zelja)onda cemo drugim,mladjima to poruciti.Sve dok zivimo pod ovakvom tenzijom to je nemoguce.Hvala deki i neka uziva umesto nas.

  • Kosuta

    1. novembar 2015 | 20:20

    Reci...reci trebaju postati dela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA