BOMBA JE BILA POSTAVLJENA U AVIONU: Nove teorije o uzroku pada ruske letelice! (VIDEO)

- Činjenice da se nešto dogodilo na 10.000 metara i da se avion raspao na dva dela, sugerišu da je bomba eksplodirala unutar letelice - rekao je jedan vazduhoplovni ekspert

  • 3

Iako su zvaničnici Rusije i Egipta već nekoliko sati po nesreći u kojoj je stradalo 224 osoba istakli da je avion Erbas A231-200 pao zbog tehničkog kvara, pojedini stručnjaci priču smeštaju u drugi kontekst, uz sumnje da je u letelici postojala eksplozivna naprava.

OVAKO SMO OBORILI RUSKI AVION: ISIS objavio snimak navodnog rušenja letelice iznad Egipta (VIDEO)

- Podaci sa radara jasno pokazuju da je let prekinut, ali nemamo ideju zašto. Postoji mnogo terorističkih frakcija u tom delu Egipta i većina njih je povezana sa Islamskom državom. Egipćani se veoma trude da zaštite Šarm el Šeik jer bi im neki napad na to turističko mesto poptuno uništio ekonomiju. Ipak, avion je bio previsoko za raketu lansiranu sa ramena, ali on je bio 600 metara niže nego oboreni MH17 - navodi Dejvid Lirmaut, jedan od urednika specijalizovanog magazina Flajt global.

Profesor Majkl Klark iz Velike Britanije ocenjuje da je bomba verovatni razlog pada aviona, više nego raketa ili mehanički kvar.

OVA BEBA JE SIMBOL RUSKE TRAGEDIJE: Ceo svet u suzama zbog male Darine (FOTO)

- Nije bilo poziva za pomoć, pa je ideja da je avion imao tehnički kvar veoma problematična. Da li je postojao kvar, problem sa motorom, požar ili nešto slično, pak, u takvim situacijama je sasvim normalno i očekivano da postoji upozorenje komandi leta. Činjenice da se nešto dogodilo na 10.000 metara i da se avion raspao na dva dela, sugerišu da je bomba eksplodirala unutar letelice - rekao je Klark.

On je dodao da se na repnom delu aviona vidi da se oplata trupa iskrivila na spolja, što može da bude dokaz za teoriju da je avion uništila unutrašnja, a ne spoljašnja eksplozija.

- Ipak, treba znati da je avion pao u tranzitnoj zoni, gde prolazi velika količina oružja, najviše iz Libije. Teško je reći da egipatska vlada ima ikakvu kontrolu. Opet, čini mi se da teroristi nemaju opremu dovoljnu za gađanje letelice na toj visini. Nemamo nikakvu naznaku da džihadisti imaju oružje slično raketnom sistemu BUK, koji je oborio malezijski avion u Ukrajini - istakao je Klark.

Ruski mediji su preneli izjavu Natalije Trukačeve, supruge kopilota palog aviona koji je u razgovoru sa ćerkom rekao da nije zadovoljan tehničkim stanjem aviona, međutim, tehničari na aerodromu u Šarm el Šeiku su rekli da su oko pola sata proveravali ispravnost letelice.

Pored toga, Viktor Jang, zamenik direktora kompanije "Kogalimavija" čiji je avion pao, naveo je da je letelica mogla da padne samo u slučaju da je avion oštećen spolja. On je time jasno aludirao na to da avion srušen.

(Telegraf.rs / Izvor: B92 /RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelll

    2. novembar 2015 | 19:05

    Ne moze tek tako eksplodirati..bezcikakvog upozorenja i sistemu, kvara i sl. Ovde se sigurno radi o eksploziji..trebaju dobro ispitati radnike koji imaju bilo kakve veze sa pripremom aviona..od prtljaga do goriva i videti kamere..neko je uneo nesto u avion..

  • Anonimus

    4. novembar 2015 | 11:43

    Al kaida.....

  • Anonimus

    4. novembar 2015 | 11:42

    Al kaida....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA