ISTORIJA ZA PONOS: Ovo sigurno niste znali o TANJUGU!

Osnovan je 5. novembra 1943. godine u Jajcu, u Beograd se preselio 1944., a odlukom Vlade Srbije prestao da postoji 31. oktobra 2015. godine

  • 3

Drugi svetski rat u nekadašnjoj Jugoslaviji je doveo do mnogih podela. Četnici i partizani su se borili za oslobađanje države, a unutar granica se vodio i građanski rat. Sve to je dovelo do potrebe da se osnuju i novinske agencije, koje će zbog ideoloških predznaka izveštavati na različite načine (jedna za partizane, druga za četnike), pa se tako osnovala i Telegrafska agencija  Nova Jugoslavija, kasnije TANJUG.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo kakva je veza TANJUGA i IVANA KLAJNA!

Ipak, agencija koja je bile preduslov za osnivanje Tanjuga bila je Demokratska Jugoslavija koja je pokrenuta u avgustu 1943., jer je general Draža Mihailović bio svestan koliko je ona bitna za dalji razvoj situacije, te je uputio pismo direktoru Đuri Đuroviću, u kojem su se izdvojile dve rečenice:

VOLEO BIH DA TANJUG NASTAVI DA POSTOJI: Vulin veruje da nije još sve gotovo

"Rad vaše agencije je od velikog značaja. Vi ste dobili pobedu u pogledu osvajanja javnih mišljenja."

U Jajcu, 5. novembra 1943. godine, osnovana je Telegrafska agencija Nove Jugoslavije - Tanjug, a jedan od osnivača je bio Moša Pijade, dok je prvi direktor bio Vladislav Ribnikar, a prva vest koja je emitovana bila je:

TANJUG JAVLJA: TANJUG prestao da postoji!

"Pre izvesnog vremena došao je u Jugoslaviju britanski brigadni general Maklejn, kao izaslanik komandanta savezničkih oružanih snaga na Srednjem istoku N. M. Vilson pri Vrhovnom štavu NOV (Narodnooslobodilačke vojske) i POJ (Partizanskih odreda Jugslavije). Prilikom svoje prve posete, general Maklejn predao je Vrhovnom komandantu NOV i POJ, drugu Titu, pismo komandanta Vilsona."

TANJUG zvanično prestao da postoji!

Nekoliko imena je bilo predlagano, među kojima su bili i: Tenanoj (Telegrafska novinska agencija nova Jugoslavija), Tasjug (Telegrafska agencija slobodna Jugoslavija), Notasjug ili Notanjug (Novinaska telegrafska agencija slobodne Jugoslavije), da bi na kraju Josip Broz Tito na kraju u šali rekao da bi trebalo da se zove Čik-Jank, po nadimku koji je bio nadenutim Moši, kojem je tada pala na pamet ideja o Tanjugu, koji je i do danas ostao.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Za vreme svog postojanja, Tanjug je često menjao svoje boravište. Tako je u Jajcu bio od 5. novembra 1943. do 7. januara 1944. godine. Drugi u Drvaru od 8. januara do 25. maja 1944. Posle su se prebacili na ostrvo Vis, od 8. juna do 12. oktobra 1944. godine, zatim u Valjevo od 12. oktobra, pa u Aranđelovac i na kraju su došli u Beograd i prvi izvestili o njegovom oslobođenju 20. oktobra 1944. godine, gde su i ostali do danas.

Za ovu agenciju u svetu se čulo potpuno slučajno (ili namerno). Naime, da se formirao Tanjug prva je objavila radio-stanica "Slobodna Jugoslavija"

- Prislušna služba Bi Bi Si-ja je slušala sve emisije "Slobodne Jugoslavije", bila je prva od inostranih radio-stanica koja je objavila informaciju o osnivanju Tanjuga. To samo pokazuje koliko je bilo ogromno interesovanje u svetskoj javnosti za emisije "Slobodne Jugoslavije" s obzirom da je naša radio-stanica bila jedina, među stanicama pokreta otpora, koja je bila povezana sa svojom zemljom - ispričao je u jednom od svojih govora Veljko Vlahović, koji je u to vreme upravljao ovom radio-stanicom iz Moskve.

U to vreme, Tanjug je odlikovalo to što u ovoj agenciji nije postojala cenzura. Fotografije i izveštaji iz sveta su objavljivani onako kako su stizali, što je potvrdio i Stojan Pribićević u knjizi koja je posvećena jubileju pola veka postojanja Tanjuga.

Nakon Ribnikara, na mesto direktora je došao Vladimir Dedijer koji je i napisao vest o oslobađanju Beograda.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

"Jutros u osam na najvišoj zgradi Beograda palati Albaniji razvila se velika naša zastava, znak da je glavni grad Jugoslavije oslobođen. nešto kasnije na Kalemegdanu su se sreli komandant ruskih jedinica koje su uzele učešća u oslobođenju Beograda general-lajtnant Žurkov i komandant našeg Prvog korpusa general-lajtnant Peko Dačević. General Žukov je zagrlio generala Dapčevića. Od radosti su mu potekle suze na oči."

Bitno je istači da je Tanjug 1963. godine bio izabran za osmu novinsku agenciju na svetu, a 1975. je je osnovan PUL novinskih agencija nesvrstanih zemalja u kojem je Tanjug imao jednu od vodećih uloga, a činilo ih je 130 agencija.

Najveću štetu i u kadrovima i finansijski, Tanjug je pretrpeo raspadom Jugoslavije. Zbog čitave situacije i različitih mišljenja u redakciji, mnogi su odlazili i u svojim rodnim državama osnivali nove agencije. Nakon petooktobarskih promena Tanjugu je preostalo samo da pokuša da se konsoliduje i opštane na tržištu.

2015. godine, Vlada Srbije je donela Odluku o pravnim posledicama prestanka JP Novinska agencija Tanjug, imajući u vidu član 146. Zakona o javnom informisanju i medijima predviđa da Zakon o Javnom preduzeću novinska agencija Tanjug prestaje da važi datumom potpisivanja kupoporodajnog ugovora, odnosno najkasnije 31. oktobra 2015. godine.

U prethodnim mesecima bila su dva javna poziva na prodaju ove agencije, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

(Marina Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    5. novembar 2015 | 18:59

    Учили смо то у историји!

  • Miodrag

    6. novembar 2015 | 07:39

    Izgleda ga je sam Bog ugasio. Osnovale ga komunjare u Jajcu a posle im je služio kao medijska podrška za porobljavanje srpskog naroda. I evo konačno takvu agenciju nije hteo niko. Ma ima Boga.

  • Zoki

    5. novembar 2015 | 20:16

    5.10.2015 Ugasen.Neverovatno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA