ONI SU ODSEKLI GLAVU TOMISLAVU I OBORILI RUSKI AVION: Sve o brutalnom ISIS-u na Sinaju! (VIDEO)

Ekstremistička grupa u Egiptu objavila je svoju odanost Islamskoj državi prošle godine, a svoje neprijatelje ne bira, ona je protiv svih

  • 5

U sredu ujutru, nekoliko dana nakon pada ruskog aviona u Egiptu, kada je poginulo 224 ljudi, ogranak Islamske države u ovoj zemlji pohvalio se na internetu da oni stoje iza ove tragedije.

PUTIN UZVRAĆA UDARAC: Islamsku državu očekuje strašna osveta ruskog predsednika! (VIDEO)

Nekoliko sati kasnije, američki i britanski zvaničnici izjavili su sumnje da ova tvrdnja može da bude tačna. Ako se ovi navodi ispostave kao istiniti, to bi bio najsmrtonosniji napad ovog ogranka ISIS-a na Sinajskom poluostrvu.

Ekstremistička grupa na Sinaju, u Egiptu, "okupila" se 2011. godine u blizini izraelske granice i od tada se njihova teroristička aktivnost intevizirala.

Ono što ćete pročitati u sledećim redovima je kratka istorija o ogranku ISIS-a na Sinaju.

OVA BEBA JE SIMBOL RUSKE TRAGEDIJE: Ceo svet u suzama zbog male Darine (FOTO)

Tokom 2011, pa sve do 2013. godine, ogranak ISIS-a ojačao je svoju bazu na teritoriji koja je bila leglo militantnih aktivnosti. Džihadistička grupa koja se nazvala "Pristalice Jerusalima" formirana je u severnom Sinaju, pored egipatsko-izraelske granice. Grupa je "isplivala" nakon revolucije u Egiptu, u početku ciljajući Izrael i njihove ključne naftne cevi.

Onda su svoj fokus prebacili na egipatsku policiju i vojsku nakon što je Mohamed Morsi, islamista, svrgnut sa mesta predsednika.

Foto: Foter/Flickr/dayblakelydonaldson Foto: Foter/Flickr/dayblakelydonaldson

U novembru prošle godine, nakon što su njihovi borci proveli nekoliko meseci na obuci u Siriji, trenirani od strane članova ISIS-a, grupa je objavila odanost ISIS-u i promenili su ime u Islamska država-provincija Sinaj.

Letos je grupa tvrdila da su raketirali brod egipatske mornarice sa obale. Došlo je i do eskalacije nasilja i pretnji strancima u Egiptu, i svima ostalima koji pružaju podršku egipatskim vlastima.

U avgustu, tvrdili su da su obezglavili hrvatskog inženjera, Tomislava Salopeka, kojeg su kidnapovali i snimali ga u narandžastom kombinezonu. Ipak, vlada Hrvatske nikada nije potvrdila ove navode.

Foto: Facebook Foto: Facebook

ZAR JE BILO POTREBNO DA OVOM ČOVEKU ODSEKU GLAVU, PA DA SE PONOVO SVI SLOŽIMO? Tragedija Tomislava Salopeka pokazala nam je da smo mi Balkanci ipak braća!

Poslednjeg dana prošlog meseca, pre par dana, po njihovim tvrdnjama, oborili su ruski putnički avion "Kogalimavija" i usmrtili 224 ljudi. Egipastki predsednik Abdel Fatah el Sisi tvrdi da je sve to "propaganda".

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Objavljena slika odrubljene glave Tomislava Salopeka!

Pogledajte video:

Da li je ovo samo početak stvaranja kalifata u Egiptu i koliko su ljudi bezbedni koji se odluče da ga posete? Vaše mišljenje i viđanje čitave ove situacije, možete ostaviti u komentarima.

(Telegraf.rs / Izvor: Vocativ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    7. novembar 2015 | 09:16

    Srbi treba da svoje tesko zaradjene pare trose u svojoj zemlji ili nekoj koja je prijateljski raspolozena prema nama npr. Grcka, Rusija, Kuba....

  • Saša Novaković

    7. novembar 2015 | 10:56

    Rusi će sve to lepo da očiste od fanatika.

  • Ivča

    7. novembar 2015 | 06:31

    Nadam se da će uskoro osetiti "plamen sunca"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA