JAVIO SE OTAC MISTERIOZNE DEVOJČICE: Mi nismo migranti, samo smo se posvađali u familiji!

Minstarstvo socijalne politike juče je dopustilo objavu fotografije trogodišnje devojčice koja je pre mesec dana ostavljena u parku u Velikoj Gorici i od tada je niko nije tražio

  • 0

Trogodišnja devojčica pronađena u parku u Velikoj Gorici koja već mesec dana živi u domu u Nazorovoj ulici govori bajaški dijalekat kojim govore Romi Bajaši, naseljeni na području Rumunje, južne Mađarske i severne Hrvatske.

DA LI PREPOZNAJETE OVU DEVOJČICU: Objavljena fotografija misteriozne mališanke koja je ostavljena u Hrvatskoj! (VIDEO)

Devojčicu je danas u domu posetila žena koja govori bajaški i odmah je reagovala i normalno komunicirala s njom.

- Budući da je dete pronađeno izvan izbegličkih ruta, naša prva pretpostavka bila je da se radi o romskom detetu te smo pokušali da razgovaramo sa njom na romskom jeziku, ali na njega nije reagovala. Bajaški je potpuno drugačiji i nerazumljiv govornicima romskog jezika. Ipak, kod nas je u Materinskom domu smeštena i jedna mama s malim detetom koje govori bajaški. Ona je bila među prvima koja je pokušala da komunicira s devojčicom, ali malena ni tada nije reagovala na taj jezik - rekla je Jasna Ćurković Kelava, direktorka Dečjeg doma u Zagrebu.

Takođe, u petak poslepodne javio se i otac devojčice.

Ispričao je da su išli u Veliku Goricu. Tamo se posvađao s majkom i devojčicu su ostavili. Nakon svađe majka je otišla u Italiju, a otac u Zagreb. Nesrećno dete će do daljeg ostati u domu za nezbrinutu decu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Budući da je dete pronađeno van izbegličkih ruta, naša prva pretpostravka bila je da se radi o romskom detetu te smo prvo pokušali s njom razgovarati na romskom jeziku, na koji nije reagovala. Bajaški je pak potpuno drugačiji i nerazumljiv govornicima romskog jezika. Međutim, kod nas je u domu smeštena i jedna mama s malim detetom koja govori bajaški. Ona je bila među prvima koja je pokušala komunicirati s devojčicom, ali malena tada ni na taj jezik nije reagovala - rekla je Jasna Ćurković Kelava, upravnica Dečjeg doma Zagreb.

Minstarstvo socijalne politike juče je dopustilo objavu fotografije trogodišnje devojčice koja je pre mesec dana ostavljena u parku u Velikoj Gorici i od tada je niko nije tražio. Devojčici koja govori "nepoznatim jezikom" crveni krst, UNHCR i policija već mesec dana su pokušavali da pronađu porodicu.

O NJOJ SE NIŠTA NE ZNA: Trogodišnja devojčica sama u Zagrebu, niko ne razume jezik kojim govori

Pazeći na zaštitu privatnosti deteta, verovali su da će biti dovoljno da objave sliku na zaštićenim stranicama za spajanje porodica. Međutim ta potraga nije dala rezultate, zaključeno je kako je javna objava fotografije poslednja šansa da dete neko prepozna i otkrije njen identitet.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Reč je o maloj devojčici koja se odlično prilagođava i ubrzano uči hrvatski jezik. To je veoma dobro ali isto tako jednako brzo zaboravlja svoj jezik, prošlost i identitet. Zbog toga smo zamolili medije i domaće i strane da podele njene snimke u nadi da će je neko preopoznati - rekla je ministarka socijalne politike Milanka Opačić.

Istakla je tada kako je ovo jedinstven slučaj deteta za kojim niko ne traga. Snimci deteta su razmešteni u sklopu evrovizijske mreže, a angažovan je i civilni sektor.

Devojčica je, podsetimo, pronađena u parku u Velikoj Gorici pre više od mesec dana, nakon prvog izbegličkog talasa koji je stigao do Zagreba.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA