Jedan od najunosnijih poslova današnjice – trgovina cenom zlata na svetskoj berzi putem interneta

U periodu između 2001. i 2012. godine cena zlata je porasla više od 600% na preko 1900 dolara po unci, kao rezultat ofanzivno popustljive monetarne politike najvećih svetskih centralnih banaka

  • 4

FXLider, regionalni lider u pružanju usluga i platformi za trgovanje, specijalno čitaocima "Telegrafa", daje BESPLATNIH 50 eura kao početni kapital za trgovanje cenom zlata i drugih plemenitih metala na svetskoj berzi.

Uzmite 50 eura i trgujte na jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cene rastu ali i kada cene padaju.

Prijavite se ovde.

U periodu između 2001. i 2012. godine cena zlata je porasla više od 600% na preko 1900 dolara po unci, kao rezultat ofanzivno popustljive monetarne politike najvećih svetskih centralnih banaka.

U cilju oporavka lokalnih ali i globalne ekonomije, velike centralne banke su putem smanjivanja kamatnih stopa i štampanjem novca snažno povećale likvidnost na tržištu što je za posledicu imalo devalvaciju valuta i naravno rast tražnje za zlatom kao simbolom čuvara vrednosti.

Sa postepenim oporavkom, naročito ekonomije SAD-a, tražnja za zlatom je počela da slabi što je dovelo do toga da od 2012. do danas padne za oko 45%.

Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF

Međutim sredinom ove godine cena zlata je zaustavila pad i počela da se blago oporavlja. Glavni razlog za to bile su spekulacije da će Federalne Rezerve SAD-a možda odložiti ranije najavljenu odluku, da do kraja ove godine normalizuje svoju monetarnu politiku i nakon 9 godina povećaju kamatne stope.

Pored definitivno dominantne uloge koju monetarna politika SAD-a ima na kretanje cene zlata, značajnu ulogu ima i odnos ponude i tražnje. Indija i Kina su najveći kupci zlata na svetu.

- Tokom avgusta, Indija je uvezla zlato u vrednosti od 4.95 milijarde dolara što je uslovilo to da je na godišnjem nivou tražnja za ovim plemenitim metalom porasla preko 140%.  Kina je sa druge strane uvezla u julu ove godine 55.06 tona zlata samo iz Hong Konga. Poređenja rada ukupan uvoz je u junu iznosio 37.14 tona što ukazuje na to da je mesečni rast uvoza zlata u tom periodu iznosio 48%. Prema Svetskom savetu za zlato očekuje se da u toku ove godine tražnja u Kini dostigne 1,000 tona. Kolike su potrebe Kine za ovim plemenitim metalom pokazuje činjenica da pored toga što je najveći proizvođač zlata na svetu, ona je i jedan od najvećih uvoznika ovog plemenitog metala. Usporavanje ekonomskog rasta Kine logično imalo je jak uticaj na smanjenje tražnje za zlatom na globalnom nivou - kažu u FXLider-u.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Uzimajući sve u obzir, više je faktora na strani daljeg pada cene ovog plemenitog metala. Međutim treba uzeti u obzir da sem Federalnih Rezervi, ostale velike centralne banke i dalje vode veoma popustljive monetarne politike, posebno Narodna banka Kine i ECB, što može da dovede do umerenog oporavka cene.

Ipak naredni mesec biće od velikog značaja za cenu zlata. Poslednji sastanak u ovoj godini Federalnih Rezervi SAD-a i odluka o daljoj monetarnoj politici mogao bi da ima veliki uticaj na kretanje kako dolara tako i cene zlata. Trenutno, cena zlata se kreće oko 1080 dolara po unci.

Foto: belex.rs Foto: belex.rs

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u ceni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leveridž i nose visok nivo rizika za Vaš kapital jer cene mogu brzo da postanu nepovoljne za Vas. Gubici mogu da premaše Vaše depozite i od Vas bi se moglo zahtevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumeli rizike, a potražite i nezavisan savet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kog finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posledice koje iz toga mogu da proisteknu. Ne daje se nikakvo uveravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sledstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na sopstveni rizik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzukela

    18. novembar 2015 | 12:34

    Jedina valuta a vrednija od zlata Bice pitka voda !

  • Jasson Born

    17. novembar 2015 | 08:17

    "Kolumbo,ti ces jednog dana i Ameriku da otkrijes!!!"Draga gospodo samo da znate ZLATO ce u skoroj buducnosti da bude zapravo jedina VALUTA na planeti!!!!Bolje ga je kupovati sada dok je jos jeftino jer posle neznam sta da vam kazem!!!!Pozdrav

  • 17. novembar 2015 | 08:25

    Ja radim sa zlatom preko interneta i mogu reci da bolje vreme nije bilo i da tek dolazi!!! Papir polako gubi vrednost ali zlato ostaje zlato, ljudi investirajte u zlatu moj savet :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA