Uleteo sam među PUPINOVE pronalaske i desilo se ČUDO, koje ćete PREPRIČAVATI! (FOTO) (VIDEO)

Otkrićemo vam nekoliko detalja koji su vam sigurno malo poznati iz njegovog života koji je bio prepun avantura

  • 11

Mihajlo Pupin jedan je od najvećih srpskih i svetskih naučnika svih vremena, a pored toga da su njegovi počeci u Americi bili veoma teški, javnosti sigurno nisu poznate mnoge činjenice iz njegovog života.

SVETSKA EKSKLUZIVA: Ovo su TAJNA PISMA MIHAJLA PUPINA, koja SVET do sada nije video! (FOTO)

Dobitnik je mnogih naučnih medalja i nagrada kao i Pulicerove nagrade za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka".

Rođen je u selu Idvor u Banatu 1854. godine, a na put u nepoznato, željan učenja i istraživanja krenuo je sa svega dvadesetak godina, i to - u Ameriku.

Nikada nije zaboravio savet svoje majke Olimpijade koji je kasnije pomenuo i u svojoj autobiografiji:

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

"Dete moje, ako želiš da pođeš u svet, o kome si toliko slušao na našim poselima, moraš imati još jedan par očiju - oči za čitanje i pisanje. U svetu ima mnogo čega o čemu ne možeš saznati ako ne umeš da čitaš i pišeš. Znanje, to su zlatne lestvice preko kojih se ide u nebesa. Znanje je svetlost koja osvetljava naš put kroz život i vodi nas u život budućnosti pun večne slave".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Otkrićemo vam nekoliko činjenica koje su vam sigurno malo poznate iz njegovog života koji je bio prepun avanture, nauke i pronalazaka.

1. Kada je krenuo za Ameriku imao je toliko novca da kupi najjeftiniju kartu za brod do Njujorka, a u džepu mu je ostalo svega 50 centi. Po dolasku u Njujork potrošio je i tih 50 centi na pitu od višanja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

2. Po dolasku u obećanu zemlju prvi posao koji je radio bio je na polju. Slabo je poznavao engleski jezik tako da je naredne dve godine proveo učeći ga.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

3. Kada je sakupio dovoljno novca i naučio jezik upisao je fakultet koji je završio u roku.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

4. FBI služba pratila je Mihajla Pupina za vreme Prvog svetskog rata pa sve do 1920. godine, i to zbog pritužbe austrougarskog konzula u Americi njihovom državnom sekretaru. Naime, Austrougarska je smatrala da će on svojim predanim, istraživačkim, dobrotvornim i svakim drugim mogućim radom za Srbiju i srpski narod uvesti Ameriku u velike probleme.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

5. Tek onda kada je Pupin otkrio i usavršio sonar 1917. godine Amerika je ušla u Prvi svetski rat. Pre toga nisu smeli da pređu okean, jer ne bi znali sa koje strane će ih sačekati neprijateljska podmornica.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

6. Godine 1919. došao je u Beograd kako bi se upoznao sa Urošem Predićem i Živojinom Mišićem.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

7. Bio je veliki patriota, veliki dobrotvor i sav svoj imetak je založio za srpski narod i srpsku državu što se ogleda i u tome da je kupio deo naoružanja za proboj Solunskog fronta.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

8. Dao je ogromne priloge za održavanje manastira u toku Balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i donaciju Narodnom muzeju da se urade monografije srpskih manastira Sopoćani, Kalenić, Dečani...

9. Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu poslao je prvu "Britaniku".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Povodom 80 godina od smrti Mihajla Pupina, 161 godine od njegovog rođenja i 100 godina od verifikacije njegovih sedam patenata, koji su osnova modernih telekomunikacija u Istorijskom muzeju Srbije postavljena je interaktivna izložba koja pokazuje ceo njegov život podeljen u 12 segmenata.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Za sada imamo rekordnu posetu, a izložbu je u prva 24 dana posetilo preko 50 škola i više od 4.500 individualnih posetilaca. Cela izložba, koja je interaktivna i 3D urađena je po ideji Aleksandre Ninković Stašić. Prošle godine smo krenuli u realizaciju njene ideje i zajedno sa Markom Savićem i Markom Todorovićem uspeli da napravimo i sakupimo sve ovo što je trenutno izloženo u muzeju - rekla je direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Na izložbi možete videti telegraf, razvoj telefona, Pupinove kalemove, originalne bandere iz njegovog vremena. Možete videti simulaciju njegove laboratorije iz Njujorka, rentgen koji je usavršio preko Edisonovih ploča. Takođe, možete sesti u Pupinovu nebesku ljuljašku, koja će vas odvesti u njegov svet istraživanja u kojem će vam između ostalog reći da sve ono što je istraženo i pronađeno odmah pada u zaborav, jer naučnici ponovo idu u istraživanje novih stvari.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Izložba je otvorena 24. septembra, a predviđeno je da traje sve do 20. februara 2016. godine.

Pogledajte šta sve možete videti na interaktivnoj izložbi u čast Mihajla Pupina:

(S. Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    29. novembar 2015 | 20:40

    Veliki covek, veliki naucnik, veliki patriota i veliki Srbin kakvih sada nemamo, sa skorojevicima i auto sovinistima smo prilicno bogati i petom kolonom, na njega bi trebalo mnogi da se ugledaju i da mu se dive ili postide od njegove velicine i ogromne ljubavi za svoj rod. Vecna mu slava i hvala ! ! !

  • Željko

    29. novembar 2015 | 20:49

    Kada je Mihajlo bio mali, pecao je na Tamišu ribu. Razmišljao je o nekoj spravi kojom bi mogao da komunicira sa roditeljima kako bi im rekao da će ostati još malo na pecanju. Tada je rešio da izmisli telefon ili telegraf. Možda je razmišljao i o mobilnom telefonu ko zna...

  • Dr. za rock and roll

    29. novembar 2015 | 19:49

    Veliki covek!! Da ce bog da nam se nekada u buducnosti svi velikani koje smo imali od naucnika pisaca velikih vojskovodja ratnika i ostalih zanimanja velikih ljudi koje imasmo rode iste godine u istom veku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA