DANAS POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST: Nemojte da pogrešite! Ovo obavezno MORATE DA ZNATE!

Mnogi možda ne znaju, ali Božićni post čak nije obavezan za sve hrišćane i stvar je slobodne volje, što je takođe posledica odluke Svehrišćanskog sabora iz 1166. godine

  • 42

Pravoslavni vernici danaa započinju Božićni post koji će trajati tačno 40 dana i kojim se pripremaju za najrodsniji hrišćanski praznik - rođene Isusa Hrista (Božić).

KAKO SE PRAVILNO POSTI? Evo šta smete, a šta ne smete da jedete!

Božićni post zvanično počinje 28. novembra (subota) i trajaće do 7. januara. 2016. godine. Međutim, pošto mnogi vernici tradicionalno poste petkom, za njih je post praktično počeo dan ranije, odnosno 27. novembra.

Veći je greh ono što vam iz usta izlazi, nego sva prasetina koju pojedete!

Danas će post započeti još i vernici Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimske patrijaršije i Svete Gore.

LEŠINARI: Srpski prodavci podigli cene posne hrane na pijacama (VIDEO)

Ostale hrišćanske crkve koje su prihvatile novi Gregorijanski kalendar, a među koje spada i Grčka pravoslavna crkva, svoj post su započele pre 14 dana.

Prema hrišćanskom učenju, Božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista koji je navodno 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Zanimljivo je da Božićni post nije oduvek trajao 40 dana. Ova odluka doneta je na Svehrišćanskom saboru 1166. godine, do kada je Božićni post trajao svega sedam dana.

Na istom saboru ustanovljena je i mogućnost takozvanog "malog posta" od samo sedam dana koji primenjuju oni hrišćani koji iz bilo kog razloga, na primer zdravstvenog, nisu u mogućnosti da potpuno poštuju svih 40 dana.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Mnogi možda ne znaju, ali post čak nije obavezan za sve hrišćane i stvar je slobodne volje, što je takođe posledica odluke Sabora iz 1166.

Crkva je u obavezi da na Božić da pričest i onim hrišćanima koji se iz bilo kog razloga nisu pridržavali posta.

Pravoslavni hrišćani svojom slobodnom voljom odlučuju da li će ostvariti podvig čija je svrha pročišćenje duše i tela koji se postiže uzdržavanjem od određene mrsne hrane, loših misli i loših dela.

I poslednja i najvažnija stvar - Nemojte pogrešiti! Ovo obavezno morate da znate - za razliku od telesnog posta, koji nije obavezan, u ovom periodu od 40 dana je duhovni post i te kako bitan, a po mišljenju mnogih pravoslavnih veroučitelja čak i važniji!

Evo kako da OČISTITE RIBU od kostiju za jedan MINUT! Ali stvarno... (FOTO) (VIDEO)

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama šta vam je do sada najteže padalo kada je post u pitanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pravoslavac

    27. novembar 2015 | 20:58

    Post je poceo danas! U pravoslavnom crkvenom kalendaru pise sta moze da se jede za svaki dan! svim Pravoslavnim vernicima cestitam pocetak posta!

  • Жељко

    27. novembar 2015 | 21:24

    Пост је целина-духовни и телесни. Код нас Православних ништа се не мора. Све је добровољно па и пост. Господ каже: "Ако ко хоће да иде за мном нека се одрече себе нека узме крст свој и нека пође замном." Господ је постио и духовно и телесно. Постити само духовно а не и телесно то је као градити мост без потпорних стубова. Пост је подвиг. Подвиг очишћења душе и тела. У овом животу нити може душа без тела нити тело без душе. Не смемо заборавити ни речи светог апостола Павла да је наше тело храм Духа Светога и да се према њему морамо односити с поштовањем. Православна браћо и сестре нека нам је на спасење душе овај пост и да упремо у подвиг, у сусрет најрадоснијем Хришћанском празнику Божићу.

  • Vucica

    27. novembar 2015 | 20:48

    Najaci i najbolji je Bozicni post! Posna hrana da podrazumeva se ali jos bitnije su molitve.cisto srce..misli! Pozitivne misli bez svadje i osude!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA