OVO JE MESTO NA KOJEM JE SPASEN SRPSKI NAROD: Usamljeni spomenik svedoči o najdramatičnijim danima naše istorije!

Od oko 4.500 stanovnika ostalo je 2.500, a Irig je početkom 18. veka imao veći broj stanovnika od Beograda. Ova varoš se od kuge nikada nije oporavila

  • 1

Između opština Irig i Ruma, nalazi se jedinstveni spomenik - Kipovi, kakav ne postoji nigde u Evropi, a koji je podignut tačno na mestu gde je zaustavljena kuga koja je prepolovila iriško i stanovništvo okolnih mesta. Ujedno, ovaj spomenik predstavlja i sećanje na stanovništvo Srema, čije je živote ova opasna zarazna bolest poreklom iz Azije, uzela.

Epidemija kuge u Sremu i Irigu vladala je 1795. i 1796. godine, tačno sedam meseci i deset dana. Za to vreme samo u Irigu je umrlo 2.600 duša, i od te bolesti prestonica Fruške Gore nikada se nije oporavila.

OVO JE NAJŠARMANTNIJI GRADIĆ U SRBIJI: Legendarna vodenica, čarobni bazen i vašar kakvog nigde nema! (FOTO) (VIDEO)

U Beograd i Zemun ona je preneta iz Turske, a odatle su je begunci preneli u mesta prema Fruškoj Gori. Najviše je besnela u Irigu i njegovoj okolini, zbog čega se u narodu i pominje kao "iriška kuga".

A prenosila se veoma lako. Konkretno u Irig, unela ju je Irižanka Anđelija Kuzmanović kada je iz Krnješevaca, u Staroj Pazovi, od umrle rodbine uzela vunene ćilime i tako najpre zarazila svoju kuću a posle i celu varoš. U drugim mestima su je prenosili trgovci, zatim, prenosila se preko svilenih marama, kapica za decu...

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

PREDSEDNIK RUME SLAĐAN MANČIĆ ZA TELEGRAF: Evo zašto se MLADI VRAĆAJU u naš grad! (FOTO) (VIDEO)

Da se kuga ne bi dalje širila, austrijska vlada je naredila da se stražama zatvore sva mesta zaražena kugom te tako ona nije uzela maha u Rumi, i nije se proširila među stanovništvom.

Zamenik Turističke organizacije opštine Ruma Boško Negovanović objašnjava za Telegraf kako je sve to izvedeno.

KUGA 2

- Kuga je praktično prepolovila stanoovništvo Iriga. Od preko 4.500 stanovnika ostalo je 2.500, a mogu vam reći da je Irig početkom 18. veka imao veći broj stanovnika od Beograda. Irig se od kuge nikada nije oporavio jer, sada ima taj broj stanovnika koji je ostao nakon što je kuga harala. Pošto je ovaj okrug tada pripadao Austriji, na potezu između Iriga i Rume, organizovane su straže koje nisu dozvoljavale da ljudi iz zaraženog područja pređu u drugo koje nije bilo zaraženo, i samim tim tako sprečila da se kuga širi - objašnjava Negovanović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Upravo na tom mestu, Rumljani su u znak zahvalnosti što je kuga praktično tu zaustavljena i što Ruma nije stradala kao Irig, izgradili spomenik. Predstavlja jedan od retkih spomenika zdravstvene kulture u ovom delu Evrope.

KUGA U AMERICI: Vekovima je ubijala milione ljudi, a sada se ponovo vratila! (VIDEO)

- Zove se Kipovi. Ako gledamo sa leve strane, iz pravca Rume ka Novom Sadu ima oblik oltara katoličke crkve sa figurama Svetog Florijana koji odgovara našem Svetom Jovanu i Svetom preobraženju - kaže Negovanović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kipovi su poslednji put bili renovirani 1937. godine i bili su u veoma lošem stanju. U septembru 2011. godine počela je obnova ovog jedinstvenog spomenika, pa danas može da se pohvali svojim novim izgledom.

Kuga je u Irigu prestala da hara u februara 1796. godine, a stanovništvo se u njega vratilo tek početkom jula.

Ova bolest je, inače, nastupala iznenada, kratko je trajala, a obično se završavala smrcu. Prvo bi se javile groznica, nesvest i vrtoglavica, a po telu bi iskočile modre ili crne boginje. Bolesnik bi sa njom živeo najviše tri-četiri dana.

Koja još sećanja treba obeležiti na ovaj način?

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodja1

    1. decembar 2015 | 21:31

    Kada se u Irigu šale na račun rumljana kažu vašu varoš je i kuga zaobišla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA