ČUDO U KIKINDI: U Srbiju doletela 371 SOVA UŠARA! (VIDEO)

Postoji nekoliko gradova u Srbiji u kojima se takođe nalaze staništa sova, ali ovaj grad nema premca, sove i dalje dolaze u velikom broju

  • 10

Najveće zimovalište sova ušara na svetu, verovali ili ne nalazi se u Srbiji, u centru Kikinde. Osim što predstavljaju pravu atrakciju za lokalno stanovništvo i turiste, ove ptice grabljivice su redak fenomen, jer ih na kikindskim četinarima boravi i više od 350 jedinki.

Ovog čoveka je na sudu branila SOVA! Šta mislite, kakva je bila konačna presuda? (VIDEO)

Sove ušare ili kako ih još zovu, utine prepoznatljive su po uškama - uzdignutom perju na vrhu glave. Odnedavno ove ptice dobile su i kutije, odnosno veštačka gnezda koja su postavljena na više stabala kako bi se lakše gnjezdili, objasnio je za Telegraf, Milan Ružić, predsednik Centra za zaštitu sova Srbije:

- Veštačka gnezda nisu napravljena od drveta jer ne želimo da sečemo drvo i ugrožavamo prirodni rezervat sredine, materijal koji koristimo je reciklirani tetrapak koji je vodootporan, ne postoje toksične farbe niti dodatno premazivanje, iskorišćavamo već ono što postoji i na taj način čuvamo životnu sredinu, ali i ove retke ptice - objašnjava Ružić.

On dodaje da su ornitolozi pre samo petnaestak dana prebrojali 371 sovu u centru Kikinde, ali da one i dalje dolaze u velikom broju i naseljavaju stabla:

- Ova godina nije bila dobra što se tiče gnezdenja sova iz razloga što nije bilo dovoljno hrane za njih, ali naše pretpostavke su da će ih iz centralne i severne Evrope doći i preko 500 kako bi prezimele upravo u ovom gradu- izjavio je on.

Objašnjenje zašto su ove ptice iz dalekih krajeva Evrope baš izabrale mali severnobanatski grad kao svoje stanište, dovelo je prošle godine i petočlanu ekipu BBC-ija iz Velike Britanije koja je snimila neobičnu priču o sovama, koja će biti emotovana u okviru serijala "One planet" 2016.godine.

Fredi Devas, glavni producent serijala "One planet" objasnio je da je ovo što se vidi u Kikindi nesvakidašnji prizor, te i da je u Velikoj Britaniji prava retkost videti ove ptice:

- Ovo je svetski fenomen, u isto vreme videti ljude i ptice na jednom prostoru, to je nešto što zaslužuje svetsku pažnju. Ušare nije lako snimiti, ali smo uspeli da zabeležimo impresivne snimke koji će se naći na našem serijalu koji će se prikazivati u 200 zemalja sveta i koji će gledati oko 500 miliona ljudi - rekao je Devas.

Ova ekipa je tokom desetodnevne posete snimila oko hiljade i hiljade sekundi materijala, od kojih će samo 4 minuta biti odabrano za emitovanje dokumentarca.

Printskrin: Youtube/Radio Televizija Vojvodine Printskrin: Youtube/Radio Televizija Vojvodine

Pre samo četiri godine, Kikinda se opet našla u žiži javnosti jer je najveće jato ovih ptica, ukupno 743 jedinke, potpuno naselilo centar grada.

Denver Holt, vodeći stručnjak Instituta za sove u Montani u SAD, svoje oduševljenje nije krio kada je pre nekoliko godina boravio u Kikindi upravo povodom Međunarodne konferencije o praćenju i zaštiti sova:

- Ovo je čudo, svetski fenomen,videti retke ptice na ovako malom prostoru je tolika retkost da bi Kikinda trebalo da razmisli o razvoju eko- turizma - oduševljeno je rekao Holt.

Milan Ružić, objašnjava da su glodari koji se nalaze na njivama u okolini Kikinde glavni izvor hrane ovim pticima, te je i to jedan od najvećih razloga zašto su za svoje zimovalište upravo izabrale Kikindu.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA