KAO U FILMU TERMINAL: Porodica izbeglica zarobljena na aerodromu u Moskvi više od 2 meseca!

Kurdistanska porodica je u Moskvu stigla 10. septembra sa sirijskim pasošima, a u Rusiju su doputovali sa turističkim vizama. Graničari su ih odma obeležili kao sumnjive jer su sa sobom nosili preveliku količinu prtljaga za ljude koji stvarno dolaze u turistički obilazak

  • 4

Kasan Ahmet Abo i njegova žena Gulistan Isa Šako su živeli u Erbilu, glavnom gradu iračkog Kurdistana, sve do prošlog leta kada su usledili napadi Islamske države. Tada su rešili da bezbednost svoje četvoro dece uzmu u "svoje ruke" i pobegnu put Rusije. Prošlog meseca su zatražili azil, ali su dobili optužbu za nelegalni prelazak granice i novčanu kaznu!

Milioni izbeglica iz Sirije i Iraka dolaze u Evropu! A pobednik "TV Slagalice" je otišao iz SRBIJE u IRAK! (FOTO) (VIDEO)

Naime, nakon dolaska u Moskvu, porodica je zatražila azil od ruskih vlasti, međutim, zauzvrat je bila zarobljena na aerodromu čak dva meseca, živela je u staklenoj kocki i preživljavala od milostinje putnika koji su tuda prolazili. Pobegli su od terora džihadista, ali su doživeli drugu vrstu maltretiranja.

- Odlučili smo da odemo u Rusiju i da spasemo našu decu od rata. Ovde živi moja sestra i mislimo da je normalno područje za odrastanje naše dece - rekla je Gulistan.

Kurdistanska porodica je u Moskvu stigla 10. septembra sa sirijskim pasošima, a u Rusiju su doputovali s turističkim vizama. Graničari su ih odmah obeležili kao sumnjive jer su sa sobom nosili preveliku količinu prtljaga za ljude koji stvarno dolaze u turistički obilazak.

Nakon 20 dana, ruske imigracione službe su rešile da razmotre njihov zahtev za azil, međutim, tada su vlasti pokrenule krivični postupak zbog "nelegalnog prelaska granice" i 14. novembra doneli odluku da moraju da plate kaznu od oko 150 evra. Deluje malo, ali je to i previše za porodicu koja preživljava od tuđe milostinje. 

Ovakav potez ruskih organa je naveo ljude na protest, pa su zatražili hitno zbrinjavanje ove porodice i poštovanje njihovih prava. Samo šest dana nakon plaćanja kazne, porodica je smeštena u privremeni centar za zbrinavanje izbeglica. Tamo su dobili krevete, hranu i vodu da se istuširaju, a odgovor na zahtev za azil još uvek čekaju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, ono što se nameće kao pitanje je, da li je ova porodica iz Kurdistana zaslužila ovakav tretman? Oni su sami rekli da su želeli da pobegnu od zla koji seje Islamska država i da pomognu svojoj deci. Odgovor možete da ostavite u komentaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA