LJUBAV, KAD JE ISKRENA I DUBOKA, LAKO PRAŠTA I ZABORAVLJA: Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu pre 54 godine!

Tačno pre 54 godine, Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Njegov rad je širom sveta priznat i cenjen, a njegova dela se i dan danas čitaju i smatraju delima koja u sebi sadrže neprocenjivu vrednost

  • 4

Od njegove smrti prošlo je 40 godina, ali i dalje niko nema utisak da on nije među nama. Njegova poznata dela poput "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Gospođica"... i dalje žive, a samim tim i njihov autor. Jugoslovenski književnik i diplomata Ivo Andrić je na današnji dan 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost "za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje". Svakako ju je zaslužio!

NA OVOG SRBINA SMO SVI PONOSNI: A sigurno niste znali da se sretao oči u oči sa Hitlerom, i o čemu su pričali!

Tačno pre 54 godine, Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Njegov rad je širom sveta priznat i cenjen, a njegova dela se i dan-danas čitaju i smatraju delima koja u sebi sadrže neprocenjivu vrednost. Neke knjige su obavezne đačke lektire u srednjim školama.

DOĐU VREMENA KADA PAMET ZAŠUTI, A BUDALA PROGOVORI: Na današnji dan umro je srpski velikan koji je ovo rekao!

Povodom dodele Nobelove nagrade, Ivo Andrić je napisao besedu "O priči i prčanju". Prenosimo vam deo besede:

"Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno ali iskreno da izrazim."

MOLITVA IVE ANDRIĆA, ČITAJTE JE SVAKI DAN: Ovako se nobelovac obraćao BOGU!

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    10. decembar 2015 | 16:54

    Живот је несхватљиво чудо, јер се непрестано троши и осипа, ал' ипак траје и стоји чврсто као НА ДРИНИ ЋУПРИЈА. Вишеград ...

  • Dag

    11. decembar 2015 | 12:09

    Nazalost,takva ljubav, postoji samo, u - "Znakovima pored puta"...

  • Dubravka

    14. decembar 2015 | 16:03

    Za neke gluposti komentara na tonu. Za Andrića samo 2. Andrić. Andrićeva dela su nešto što nije dovoljno pročitati, treba razumeti. Dobro razumeti. A ko razume na pravi način, car je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA