Evo kako je SVETI NIKOLA postao DEDA MRAZ!

Krzneni ogrtač dobio je u drugoj polovini 19. veka kada je njegov lik počeo da se pojavljuje u pesmama, a sada već tradicionalna crvena boja zamenila je prvobitnu žutu 1868. godine kada su Deda Mrazu dodate kočije i irvasi

  • 0

Iako se svake zime iznova radujemo Deda Mrazu i za njega pripremamo čarape i pravimo mesto pod jelkom, malo nas zna kako je nastao lik ovog simpatičnog deke, a još manje da je njegov predak zapravo bio - Sveti Nikola.

HIIIIIIT: Deda Mrazovi u folk-rep fazonu će vam ODVALITI VILICU od smejanja! (VIDEO)

Prvi zapisi o episkopu i dobročinitelju poreklom iz Male Azije, Svetom Nikoli, potiču iz četvrtog veka nove ere. Od ovog sveštenog lica, poznatog po humanosti, nastale su mnoge legende i priče o današnjem Deda Mrazu.

ONI SU USPELI DA RASPLAČU SVU DECU SVETA: Najpoznatiji norveški list SAHRANIO Deda Mraza!

Posebno je bio naklonjen deci, a zabeleženo je da je pomogao trima devojčicama kako bi ih zaštitio od prostitucije. Legenda kaže da je tri večeri zaredom prolazio pored njihove kuće i kroz prozor ubacivao vrećice sa novcem, ne bi li im poklonio dovoljno novca kako bi preživele bez prostituisanja.

Evo zašto sutra POLA SRBIJE slavi SVETOG NIKOLU, a ostatak ide U GOSTE!

Ukoliko se pomerimo nekoliko meridijana zapadno, do Velike Britanije i 1686. godine, ovog plemenitog dobrotvora pronaćićemo u liku Božić Bate (Father Christmas - Božićni otac u bukvalnom prevodu) koji je tokom 17. veka postao deo britanskog folklora, povezan sa tradicijom darivanja i prazničnog radovanja.

TAJNA SVETOG NIKOLE: Evo zašto ga jedni slave POSNO, a drugi - MRSNO! (FOTO)

Krzneni ogrtač dobio je u drugoj polovini 19. veka kada je njegov lik počeo da se pojavljuje u pesmama, a sada već tradicionalna crvena boja zamenila je prvobitnu žutu 1868. godine kada su Deda Mrazu dodate kočije i irvasi.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Početkom dvadesetog veka Deda Mraz je postao stalni posetilac knjiga, časopisa i brojnih reklama, polako poprimajući izgled koji danas poznajemo.

PIJANI ŠARAN, PUNJENE PASTRMKE, OSLIĆ S BADEMOM: Ako ovako spremite RIBU za Svetog Nikolu oduševićete sve svoje goste (RECEPTI) (VIDEO)

Presudnu ulogu u tome odigrala je svima dobro poznata kompanija gaziranih pića koja je tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka osmislila praznične reklamne kampanje čiji je glavni junak bio deda rumenih obraza i bele brade u crvenom ogrtaču.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Njegov lik ubrzo je prihvatila celokupna istorija zabave pa danas skoro i da nema deteta koje ne zna ko je bradati čiča u crvenom kaputu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA