DA LI SRBIJA ČUVA UKRADENE SLIKE HITLEROVOG MARŠALA? Italija traži da joj Srbi vrate GERINGOVA umetnička dela

Italijansko državno tužilaštvo pri Osnovnom sudu u Bolonji zatražilo je od Srbije da vrati osam slika iz Narodnog muzeja, a koje je Jugoslavija dobila 1949. godine kao ratnu reparaciju

  • 13

Italijansko državno tužilaštvo pri Osnovnom sudu u Bolonji zatražilo je od Srbije da vrati osam slika iz Narodnog muzeja, a koje je Jugoslavija dobila 1949. godine kao ratnu reparaciju, na ime štete od nemačkih nacista, italijanskih fašista i drugih okupatora!

OVA PORUKA JE PROMENILA ISTORIJU: Zbog nje je Hitler izvršio SAMOUBISTVO!

Kako prenose Večernje novosti u optužnici za "dela koja proizilaze iz delikta krađe i pronevere" okrivljuju se i dva bivša rukovodioca Narodnog muzeja u Srbiji!

Zbog svega toga Italija sada potražuje od Srbije da joj vrati osam slika koje su u Narodnom muzeju, a reč je o delima koje je Herman Gering legalno 1941. godine kupio u savezničkoj fašističkoj Italiji.

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv Foto: Wikipedia/Bundesarchiv

Italijanska optužnica između ostalog navodi da je Ante Topić Mimara, o kome kruže mnoge legende, da je navodno bio američki agent, ali i da je radio za obaveštajne službe nacističke Nemačke, sovjete, ustaše, ali i za jugoslovensku UDBU, kao i da je poznavao Tita još iz vremena dok je bio Valter, da je on 1949. godine prevario saveznike i uzeo na tone umetnina iz skladišta u Minhenu, a 8 slika, navodno je završilo u Beogradu.

Ante Topić Mimara je sam, svojevremeno potvrdio da je bio umetnički savetnik Hermanu Geringu, kao i da je lično slikao portret Adolfa Hitlera.

U optužnici se navodi da je Mimara posle okončanja restitucionog procesa i zatvaranja centra u Minhenu imao pet kontejnera sa po pet tona umetnina s kojima je trgovao od Južne Amerike do Maroka, a navodno je u Jugoslaviju poslao 166 slika.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salvatore

    18. decembar 2015 | 08:32

    Kad rimo katolicka crkva vrati zlato kr.Jugoslavije i bogatstvo pobijenih,pokradenih,proteranih Srba s teritorije NDH pod njihovi patronatom,e onda mozda i razmislimo da vratimo??!?!!!!

  • Salvatore

    18. decembar 2015 | 08:33

    Bolje da trazite Istru,Dalmaciju,Julijsku krajnu koju su vam 1945 oduzeli nego oko slika da se bunite!!!!

  • Dr. za rock and roll

    18. decembar 2015 | 08:14

    On je to kupio mi smo mu uzeli. To nikako ne moze da bude vase . Moze ako kupite nazad. Kakav bezobrazluk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA