Cela SFRJ na današnji dan plakala za Titom (VIDEO)

Pre 32 godine, na današnji dan plakala je gotovo cela SFRJ kada je na državnoj televiziji izgovorena čuvena rečenica "Umro je Drug Tito". Četiri dana kasnije sahranjen je u Kući cveća, a sahrana je bila jedna od najvećih koju pamti moderno doba

  • 2

"Umro je drug Tito", rečenica je koja je najveća asocijacija na 4. maj.

 

Na današnji dan pre 32 godine, 1980, umro je maršal, vrhovni komandant i doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Zbog ugleda tadašnje SFRJ, ali i njegove uloge "balansera" između istoga i zapada, bila je to vest koja je odjeknula u celom svetu, a od koje je zanemela čitava Jugoslavija.

 

 

Tito je umro na sedmom spratu Kliničkog centra u Ljubljani, a sledećeg dana njegovo telo je čuvenim Plavim vozom prebačeno za Beograd. Kovčeg je postavljen u Skupštini Jugoslavije, gde su funkcioneri u mimohodu odavali poslednju počast, a 7. maja se više od 200 stranih delegacija poklonilo njegovim posmrtnim ostacima.

 

Sahrani u Kući cveća 8. maja je prisustvovalo više od 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta koji je u to vreme bio podeljen hladnim ratom, tako da su se tog dana susreli čelnici iz suprotstavljenih država. Među zvaničnicima bilo je četiri kralja, šest prinčeva, 31 šef države i 22 premijera, a pogreb je prenosilo oko 50 svetskih televizija. Titova sahrana bila je najveća koju je moderan svet video sve do 2005, kada je umro Papa Jovan Pavle Drugi.

 

 

Svega desetak godina nakon Titove smrti država na čijem je čelu doživotno bio prestala je da postoji, i to prilično burno, uz mnogo prolivene krvi. Danas, nakon 32 godine od Titovog odlaska, mnogo je onih koji kritikuju njegove postupke, ali i onih koji žale za vremenom koje je obeležio.

 

S jedne strane, za njim su ostali Goli otok, političke likvidacije i prezadužena država. Titonostalgičari, pak, podsećaju da je u njegovo vreme Kosovo bilo u Srbiji, ženama su skinute feredže i dato im je pravo glasa, a država imala svetski ugled kao nikada pre i posle njega.

 

Za Titovu smrt vezana je i čuvena anegdota benda Zabranjeno pušenje, kada je frontmen Nele Karajlić na koncertu izjavio "Crko Maršal", misleći na marku pojačala, ali je ta izjava protumačena kao aluzija na Broza i od tada kreću problemi benda i službena cenzura.

 

Titov grob u Kući cveća je od 1980. godine posetilo više od 17 miliona ljudi.

 

(A. P.)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • titov pionir

    4. maj 2012 | 17:32

    To je bila ljudska gromada koju je svet postovao i cenio a na ovim prostorima je napravio ekonomski bum kakav se ne pamti u moderno doba!Otici na bilo koji kontinent i pomenuti njegovo ime je bila ulaznica za svaka vrata!Njegovo vreme je bilo vreme mira,reda,rada,prosperiteta i velike ljudske jednakosti,globalno je pokrenuo projekat nesvrstanih koji je milione izvukao iz duboke bede u koji ih danas nato i amerika ponovo vracaju!

  • miroslav

    4. maj 2012 | 13:08

    TITO JE COVEK NAD COVEKOM .TITO JE IMAO DUSU .DOK JE BIO TITO ZIVELI SMO KAO U RAJU .TITO JE BIO ZA BRATSTVO I JEDINSTVO .TITO NEKA TI JE LAKA ZEMLJA .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA