Pitali smo građane Srbije da li bi voleli da se UMESTO DINARA uvede EVRO: Evo šta su odgovorili!

Više od 83 odsto građana, koji su učestvovali u anketi Telegrafa, smatra da bi Srbija trebalo da uvede evro

  • 45

Građani Srbije žele da pošalju dinar u istoriju i zamene ga evropskom valutom! Ističu da im je dojadilo divljanje evra odnosno slabljenje dinara i gubljenje na kursnim razlikama.

Telegraf je putem ankete pitao čitaoce da li bi voleli da Srbija dinar zameni evrom, i impozantna većina se složila da bi to trebalo učiniti a razloga za to je više. Naime, čak 67, 18 odsto njih smatra da stabilnost, predvidivost, kao i uspeh naše privrede nisu mogući bez uvođenja evra.

OTKRIVAMO: Da li će EVRO zameniti DINAR u Srbiji?

Takođe, 9, 29 odsto Srba želi evro jer se konstanto slabljenje dinara ne zaustavlja, a 7, 12 odsto onih koji su učetvovali u anketi deli isto mišljenje jer gube ogroman novac na kursnoj razlici.

Sa druge strane, 16, 41 odsto anketiranih nije siguran koliko bi ovakva promena bila pametna.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Dinar se u Srbiji, inače, kao što smo već pisali, može zameniti evrom, nakon ulaska naše zemlje u Evropsku uniju. Međutim, da bi se to i desilo, nije dovoljno samo članstvo već i ispunjavanje određenih kriterijuma koji se odnose na javni dug, budžetski deficit, inflaciju, kamatne stope...  

OVO JE VAŽNO DA PROČITATE: EKONOMSKI STRUČNJAK savetuje u kojoj VALUTI i BANCI je najbolje da ŠTEDITE!

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić objašnjava za Telegraf da su ovi kriterijumi nametnuti jer je to Nemačka tražila, čiji je uslov bio da se ispune rigorozni kriterijumi kako bi se s nemačke marke prešlo na zajedničku valutu.

SRBIJA U VRHU KONKURENTNOSTI: Svetski ekonomski forum pozitivno ocenio nisku inflaciju u našoj zemlji

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Naš sagovornik, međutim, napominje i da su mnoge zemlje ušle u evrozonu a nisu ispunile ove kriterijume, ali i da ima zemalja koje nisu želele da pređu na evro iako su ih ispunjavale.

-  Za uvodenje evra mora da postoji pristanak najmoćnijih zemalja članica zone evra. Sa druge strane, vladajuća elita u zemlji koja teži prelasku na evro mora da bude svesna šta iza ovih kriterijuma stoji. Naime, kada zemlja članica EU proceni da ispunjava ove kriterijume ali i da je trenutak da to učini, ona se obraća Briselu. Pritom, može se organizovati i izjašnjavanje referendumom, kao što razmišljaju u Češkoj. Ono što je daleko bitnije istaći je da neke zemlje koje su ispunile kriterijume ili su mogle relativno lako da ih ispune nisu žurile da uđu u zonu evra - navodi prof. Đukić.

Takav je primer, prema njegovim rečima, Švedska.

- I pored toga što je većinu referentnih kriterijuma ispunjavala ili je mogla da ih u kratkom roku ispuni, njene vladajuće strukture su procenile da nema razloga da ulazi u zonu zajedničke valute, već da treba da zadrži monetarni suverenitet odnosno sopstvenu valutu i sopstvenu monetarnu politiku. Naknadno je globalna finansijka kriza pokazala da su sve zemlje, koje su zadržale monetarni suverenitet, daleko lakše pretprele udare krize nego zemlje koje su ušle u zonu evra, a da im tamo nije bilo mesto, poput Grčke. Spadam u grupu ekonomista koji smatraju da zemlja treba maksimalno da stremi zadržavanju monetarnog suvereniteta - kaže prof. Ðukić.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    22. decembar 2015 | 20:46

    83% da se uvede evro? dolaz zasto je demokratija u osnovi opasna. ne moze se ocekivati od prosecnog coveka da razume neke bitne stvari, a moze doci u priliku da o njima odlucuje.

  • Lazarev Grad

    22. decembar 2015 | 23:37

    Nema od toga nista pa zamisli te samo kako ce to bedno da deluje kad primis platu 170e pa to ljudi vredja coveka... ovako 25 000 din ej 25 000 to je bre cifra podize ti moral a da se ne lazemo 170e je plata postenog coveka u srbiji koji radi nesto... Ovi dzabalebarosi po opstini toplanama vodovodima oni imaju 40-50 000din ... Radnik je u srbiji placen velikih 170e ako je imao srece da se zaposli negde od toga treba da zivi plati dazbine i skoluje decu... I sta mi ima da pricamo vise dokle ce to tako ...

  • Раднаскела

    22. decembar 2015 | 20:50

    Било би лепше када би држава била сигурна да ће динар бити стабилан, па да лепо скине две нуле и динар вреди око 1,2 ЕУР. Овако се стално "гађамо" неким хиљадама и милионима који заправо вреде врло мало.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA