PRVI PRITVORI U AKCIJI "REZAČ": Evo ko je sve iza rešetaka zadržan 30 dana (FOTO)

Govoreći o velikoj policijskoj akciji, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je još jedan veći broj krivičnih istraga u završnoj fazi, i da će biti još dosta akcija u borbi protiv krminala i korupcije

  • 38

U akciji srpske policije popularno nazvanoj "rezač" uhapšeno je 80 osumnjičenih za najteže malverzacije u oblasti finansijskog kriminala, saslušanja mnogih su već u toku, neka će biti održana i sutra, a Viši sudu Beogradu je odredio večeras i prve pritvore.

Pogledajte snimak hapšenja 79 osoba koje su Srbiju oštetile za 100 MILIONA EVRA!

Osumnjičeni koji nisu juče izvođeni pred tužioce na saslušanja, danas će biti sukcesivno privođeni, a nakon toga će se odlučivati ko će biti u pritvoru, a ko će se braniti sa slobode, pošto je svima određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

OVO SU SVI UHAPŠENI: U ISTORIJSKOJ akciji srpske policije pali ministri, biznismeni, političari...

Govoreći o velikoj policijskoj akciji, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je još jedan veći broj krivičnih istraga u završnoj fazi, i da će biti još dosta akcija u borbi protiv krminala i korupcije. On je dodao da je epilog današnje akcije MUP-a 80 privedenih za najteže malverzacije u oblasti finansijskog kriminala, da se traga za četiri osobe i da je podneto još 39 krivičnih prijava.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zlatko Pantelić iz Uprave kriminalističke policije izjavio je da je tajming akcije određen na osnovu preporuka Evropske komisije i Vlade Srbije kako bi se poslala poruka da u svim delatnostima mora da se radi po zakonu. Pantelić je rekao da je vreme izvršenja ovih krivičnih dela bilo u periodu od 2004. do danas i da su postojale složene istrage za koje je bilo potrebno vreme da se prikupe dokazi koji bi bili dovoljni da tužioci pokrenu postupak.

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Srđan Paskvali ukazao je da su u akciji uhapšeni osumnjičeni za čitav sprektar različitih krivičnih dela, tako da su obuhvaćeni krivičnim prijavama u zavisnosti od toga šta su počilini.

- Jedan broj lica je priveden u tužilaštvo za organizovani kriminal, a ostali su privedeni nadležinm tužilaštvima - naveo je Paskvali i precizirao da su pitanju krivična dela finansijskog kriminala i korupcije, pranje novca, zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje isprave, navođenje na izmenu sadržaja, nesavestan rad u službi, primanje i davanje mita.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Da ne bi uticali na svedoke, večeras je pritvor određen vlasniku "Beohemije" Željku Žuniću i Bojanu Drobnjaku koji se sumnjiče da su zloupotrebama oštetili Alfa banku i Vojvodansku banku za oko 580 miliona dinara, odnosno da su pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednom društvu „Beohemija" u tom iznosu.

Iz istog razloga Viši sud u Beogradu odredio je sinoć pritvor do 30 dana i bivšem predsedniku opštine Mladenovac Dejanu Čokiću, kao i za još troje odgovornih lica iz te opštine. Oni se sumnjiče da su od decembra 2012. do oktobra 2013. godine imovinu GO Mladenovac - više objekata kompleksa "Koraćićka banja" preneli u vlasništvo preduzeća "Komerc javor" Kovačevac.

Na taj način su oštetili opštinu Mladenovac za iznos od 29.458.850 dinara, i za isti iznos pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Komerc javor".

Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf

U Višem tužilaštvu u Beogradu danas će biti saslušano još šest osumnjičenih koji su danas uhapšeni u vezi sa zloupotrebama u Pionirskom gradu i još 11 osumnjičenih iz sekretarijata za urbanizam i Agenciju za borbu protiv korupcije. Policija je u današnjoj antikoruptivnoj akciji uhapsila 80 osumnjičenih.

U pitanju su različiti slučajevi i krivična dela za koja su nadležna različita tužilaštva.

Pored beogradskog Višeg tužilaštva, juče je Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo da je "obradilo" tri slučaja po podnetim krivičnim prijavama policije, a sutra očekuju još dva slučaja. Za ostale slučajeve biće nadležna ostala područna tužilaštva.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U Tužilaštvu za organizovani kriminal juče je saslušan bivši ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević i još sedmoro osumnjičenih za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu, kojima je preduzeću „Maxim&Co" pribavljena protivpravna imovinska korist viša od milijardu dinara.

Evo zašto su uhapsili bivšeg ministra Slobodana Milosavljevića!

Takođe je saslušan bivši pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dobrivoje Sudžum, koji se sumnjiči da je privrednim društvima koja nisu ispunjavala uslove propisane Uredbom Vlade odobrio korišćenje podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze i tako im pribavio imovinsku korist od oko 120 miliona dinara.

To tužilaštvo je već pokrenulo istragu i predložilo pritivor protiv petoro ogovornih lica u kompaniji "Dunav osiguranje" jer se sumnja da su u od januara 2010. do 15. decembra 2012. godine, protivno odredbama Zakona o osiguranju i Pravilniku o uslovima i načinu deponovanja i ulaganja sredstava, uložili sredstva u kupovinu korporativnih obveznica, čiji su izdavaoci bile privatne kompanije.

To su, kako se dodaje, uradili bez instrumenata za obezbeđenje povraćaja uloženih sredstava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    27. decembar 2015 | 09:56

    Neka policija samo nastavi po zakonu da radi svoj posao.

  • Milica

    27. decembar 2015 | 09:54

    U potpunosti podržavam rešenost Vlade Srbije i ministra Stefanovića da do kraja sprovede akciju Rezač u boirbi protiv kriminala

  • Max

    27. decembar 2015 | 09:56

    Treba pohapsiti i u zatvor sve kriminalce i one korumpirane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA