SRBI DAJU POLA PLATE DA PROSLAVE BADNJI DAN I BOŽIĆ! Evo koliko će vas koštati "BOGATA" porodična trpeza

Nekada nezaobilazno prase ili jagnje sa ražnja ove godine izostaće sa većine božićnih trpeza, ali će vernici za slavlje ipak dati skoro pola prosečne plate

  • 21

Nekada nezaobilazno prase ili jagnje sa ražnja ove godine izostaće sa većine božićnih trpeza, ali će vernici za slavlje ipak dati skoro pola prosečne plate. Prema računici "Blica" za četvoročlanu porodicu ručak za Badnji dan i Božić, kao i pokloni koštaju od 17.355 do 19.875 dinara!

(VIDEO) E OVAKO se uvija VELIKI POKLON za Božić!

Obilje na prazničnom stolu simbol je bogatstva tokom cele godine. Zato građani Srbije, koji tokom godine paze na svaki dinar, za vreme Božića zaboravljaju i na ekonomsku krizu i na niske plate i na nezaposlenost i troše bez mnogo razmišljanja.

ŠEĆER, POKLONI, PORODICA: Evo kako nas praznici ubijaju U POJAM!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

U jednoj beogradskoj mesari kažu da su nekada za Novu godinu i Božić prodavali po 200 prasića, dok su poslednjih godina srećni kad prodaju petinu.

- Kupovna moć građana je opala. Prvo su uzimali sve manje i manje prasiće, a kada više nisu mogli da nađu manje, prešli su na plećku, ili but od dva, tri kilograma. Za prase ili jagnje potrebno im je minimum 5.000, odnosno 6.000 dinara, a za lep, veliki komad mesa za rernu dovoljno je i 1.300 - kaže Neda Jovanović, vlasnica mesare za "Blic".

Čak i sa ovom uštedom, za svečani ručak za Badnji dan i Božić i za sve ostale sitne običaje potrebno je izdvojiti gotovo pola prosečne plate.

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

- Trpeza za Badnje veče mora da sadrži pasulj prebranac, riblju čorbu i pečenu ribu, a za desert suvo voće, med, orahe i sitne posne kolače, dok se božićni ručak sastoji od tradicionalnog pečenja, sarme, supe, predjela, priloga, pića, torti i kolača. Ispisali smo tri čeka, pa neka nam je Bog u pomoći u junu, julu, kada nam stignu na naplatu - kaže za “Blic“ Beograđanin Milovan Ristić (55).

Ekonomisti upozoravaju kako je veliki broj građana za prazničnu trpezu ispraznio kućne budžete i ostvario prekoračenje na računima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Trošenje preko mere i život u minusu osetiće se već u februaru, kad će i potražnja za robom naglo pasti, jer što je bogatija trpeza u januaru, to je februar siromašniji - objašnjava ekonomista Ljubomir Madžar.

CENE:

- Badnjak 50-100 dinara

- Pšenica 100 dinara

Foto: AP/Darko Vojinović Foto: AP/Darko Vojinović

- Božićni venci 100-200 dinara

- Božićne korpice 400-600 dinara

- Prase (15kg) 4.200 dinara

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Jagnje (15 kg) 5.200 dinara

- Pokloni za porodicu 4.000 dinara

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    5. januar 2016 | 08:48

    Srbi daju 3 plate za mobine pa netrepnu, zasto nebi dali za svoju veru i obicaj?

  • nn

    5. januar 2016 | 08:36

    Malo ste preterali. Domacica sam i znam. Spremam svake godine. Prase jeftinije nego prosle godine, pasulj jeftinijikorpice sami napravimo... A kad se ide kod pedikira manikira i ostalih sminkera onda nije skupo.

  • Sasa

    5. januar 2016 | 08:27

    Naravno da daju pola plate kad su im plate male. Da imam platu 600 evra, porodični ručak nebi bio luksuz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA