OD RUSIJE DO EGIPTA: Evo kako je ostatak sveta proslavio Božić! (FOTO)

Vernici u Rusiji, Ukrajini, delovima istočne Evrope i Bliskog istoka pohitali su u crkve kako bi prisustvovali božićnim liturgijama

  • 1
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pravoslavni vernici širom sveta, koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, proslavili su danas praznik Hristovog rođenja.

Pogledajte kako su vernici dočekali Božić ispred Hrama Svetog Save (FOTO)

Vernici u Rusiji, Ukrajini, delovima istočne Evrope i Bliskog istoka pohitali su u crkve kako bi prisustvovali božićnim liturgijama.

Svečane liturgije održane su u nekoliko stotina pravoslavnih hramova u Moskvi i u desetinama hiljada crkava Moskovske patrijaršije širom sveta.

DA LI STE PRAVI VERNIK? Proverite svoje znanje o najradosnijem pravoslavnom prazniku!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je sinoć Božićnu liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi.

Bogosluženju je prisustvovao ruski premijer Dmitrij Medvedev, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao službi u Pokrovskom hramu u selu Turginovo u Tverskoj oblasti, gde su kršteni njegovi roditelji.

Božić su obeležili i ruski vojnici, koji učestvuju u vazdušnim napadima u SirijiOni su prisutvovali noćnoj službi u jednom šatoru u ruskoj vazdušnoj bazi koji su ukrasili iznutra ikonama, a na ulazu u njega postavili su ljubičasta svetla.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i njegova porodica su, takođe, prisustvovali božićnoj liturgiji u seoskoj crkvi u regiji Ivano-Frankovsk, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako je saopštila služba za odnose sa medijima ukrajinskog predsednika, Porošenko i njegova porodica molili su se za mir i pomirenje "na celoj teritoriji Ukrajine".

Pravoslavni Božić danas su proslavili i egipatski Kopti, narod pravoslavne hrišćanske vere, a ponoćnoj službi u crkvi svetog Marka u centru Kaira prisustvovao je predsednik Abdel Fatah el Sisi kao prvi egipatski predsednik koji dolazi na božićnu misu.

Međutim, ove godine službe u crkvama u Egiptu se odvijaju uz pojačane mere bezbednosti zbog mogućih napada islamskih ekstremista.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Policija je, uoči službe na Badnje veče i Božić, samo u Kairu detaljno pretražila više od 300 crkava kako bi otkrila eventualno podmetnute bombe, rekao je general policije Gamal Halava.

U blizini crkava širom zemlje postavljeni su kontrolni punktovi i privremeno zabranjeno zadržavanje automobila i motorcikala.

Praznik Hristovog rođenja proslavljen je i u Tbilisiju, prestonici Gruzije, gde je održana je tradicionalna božićna litija "Alilo" (slava Bogu) na kojoj su se prikupljali pokloni i dobra za one kojima je to najpotrebnije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ta viševekovna tradicija bila je zabranjena tokom vladavine Sovjetskog saveza, ali je obnovljena 2000. godine.

- Litija predstavlja pokušaj podele sreće sa svim ljudima koje bolest ili siromaštvo sprečavaju da proslave Božić. Otićicemo k svima njima i odnećemo im poklone - poručio je gruzijski sveštenik Kakaber Gogotšvili.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    8. januar 2016 | 06:52

    Treba biti uz boga!!!zMir boziji i srecni praznici svim ortodoksima u svetu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA