Adaptirana ŠKOLA ZA 60 ROMSKE DECE u Rumi

Uspešnom akcijom, kojom je koordinirala Kancelarija za ljudska i manjinska prava, deca su od neuslovnog objekta dobila potpuno adaptirane prostorije za boravak, moderno urađene učionice i kupatila, kao i jedan toalet sa rampom za decu sa invaliditetom

  • 3

Početkom ove godine uspešno je završena kompletna rekonstrukcija dnevnog boravka u Osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” u Rumi, površine 100 metara kvadratnih, kao i rekonstrukcija školske kuhinje. Ovu školu pohađa 60 dece romske nacionalnosti iz neformalnog i nehigijenskog naselja Rupe. 

Za mesec dana se završava prva, a počinje DRUGA DEKADA ROMA! Da li znate šta to znači?

Uspešnom akcijom, kojom je koordinirala Kancelarija za ljudska i manjinska prava, deca su od neuslovnog objekta dobila potpuno adaptirane prostorije za boravak, moderno urađene učionice i kupatila, kao i jedan toalet sa rampom za decu sa invaliditetom, u skladu sa standardima na području opštine Ruma.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da su prostorije boravka pre adaptacije bile male i neuslovne.

- Korisnici dnevnog boravka imaju svakodnevne značajne sportske aktivnosti i zbog toga je, između ostalog, bilo neophodno uraditi kupatila i sanitarne čvorove u tom delu zgrade. U neformalnom romskom naselju nema ni struje ni vode, pa će kupatila koristili i učenici koji idu u osnovnu školu - kaže Suzana Paunović.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

(INTERVJU) SUZANA PAUNOVIĆ: U Srbiji se sve više ostvaruju ljudska prava

Prema njenim rečima, adaptacijom dela zgrade u Dnevni boravak za Rome, socijalno ugrožene učenike iz marginalizovanih i osetljivih grupa, država pokazuje da je posvećena socijalnoj inkluziji i da se ponaša društveno odgovorno.

- Učenici romske nacionalnosti koji pohađaju OŠ “Ivo Lola Ribar” su korisnici Dnevnog boravka i u novim prostorijama imaju potpunu podršku za nesmetan, siguran i kvalitetniji boravak, kao i samo uključivanje u vršnjačke krugove – rekla je ona.

GLEDALI SMO, ONAKO MALI, DULETOV LEŠ, I GUTALI KNEDLE: Drugari ubijenog dečaka PROGOVORILI posle 18 godina!

U okviru škole "Ivo Lola Ribar" od 2008. godine postoji dnevni boravak za decu koji koriste romska deca, socijalno ugroženi učenici, učenici ometeni u razvoju i ostali učenici srpske, slovačke, albanske i hrvatske nacionalnosti. Za romsku decu, decu ometenu u razvoju i socijalno ugroženu decu, boravak i hrana su besplatni. 

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA