DANAS JE CRVENO SLOVO I VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: I ovu jednu stvar OBAVEZNO morate da uradite!

Osim što će se ono što ste poželeli na ovaj dan sigurno ispuniti, na Bogojavljenje možete saznati ko je ljubav vašeg života, izbeći svađe sa svojim ukućanima...

  • 11

Od brojnih običaja koji postoje za Bogojavljenje, devojkama je oduvek bio najdraži onaj koji im, prema verovanju, pomaže da saznaju za koga će se udati.

VEČERAS ČEKAMO BOGOJAVLJENJE: Noćas TAČNO U PONOĆ pogledajte u nebo I ŽELJE ĆE VAM SE OSTVARITI!

Naime, veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca koji će postati njihov suprug.

Osim toga, običaj sličan ovome, je i da devojke na Bogojavljenje umese testo od brašna i vode, od kog se naprave tri loptice. U svaku od njih se ubaci papirić sa imenom neke simpatije, a jedan se ostavi prazan.

Loptice se zatim spuste u kipuću vodu, a ona koja izbije na površinu -  nosi papirić s imenom budućeg životnog saputnika te devojke.

DANAS JE KRSTOVDAN: Nije crveno slovo ALI SE OBAVEZNO POSTI!

Ukoliko ispliva prazan papirić, to znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

U nekim krajevima je običaj da devojke na Bogojavljensko jutro odlaze na netaknuti izvor, bace po koje zrno pšenice i kukuruza u njega, i izgovore: "Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive".

Zatim bi zahvatile vodu i odnosile je do kućnog praga gde su ih čekali ostali ukućani.

Ovako zahvaćena Bogojavljenska voda se daje ostalim ukućanima da piju preko sekire, kako bi se izbegle svađe među njima tokom naredne godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA