SVEDOČENJA O ANTIFAŠISTIČKOJ BORBI: Dođite da čujete priče starih Partizana!

Posetiocima će biti prikazani delovi intervjua sa učesnicima Narodno-oslobodilačke borbe koji su snimljeni tokom 2012. i 2014. godine, i čuće kako se Evropa odnosi prema nasleđu Drugog svetskog rata

  • 65

Danas će se u Muzeju istorije Jugoslavije održati manifestacija pod nazivom "Antifašizam u Evropi danas", na kojoj će moći da se čuju usmena svedočanstva učesnika i učesnica antifašističke borbe, kao i mišljenja autorki i autora iz različitih delova našeg kontinenta kako su oni videli poslednjih sedamdeset godina, kao i sadašnjost Evrope.

S početkom u 18 časova, u bioskopskoj sali, Savez antifašista Srbije, Nezavisno Udruženje Novinara Srbije, i Fondacija Hajnrih Bel predstaviće dve publikacije:

- O slobodi – usmena svedočanstva učesnika i učesnica antifašističke borbe (u izdanju Fondacije Hajnrih Bel)

- Evropa – sedamdeset godina nakon Drugog svetskog rata (u izdanju RK Links i MostArta).

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

O motivima za oba poduhvata, i njihovom sadržaju kao i o pitanju kako se Evropa odnosi prema nasleđu Drugog svetskog rata, govoriće Aleksandar Kraus i Nebojša Dragosavac iz Saveza antifašista Srbije, kao i Olga Manojlović Pintar i Sanja Petrović Todosijević, istoričarke Alida Bremer i Saša Ilić, urednici RK Links Dejan Kožul, novinar.

Posetiocima će biti prikazani delovi intervjua sa učesnicima Narodno-oslobodilačke borbe koji su snimljeni tokom 2012. i 2014. godine. Projekat O Slobodi obuhvata 14 video-snimaka razgovora sa neposrednim nosiocima antifašističkog pokreta u Jugoslaviji.

Drugi deo: Evropa – sedamdeset godina nakon Drugog svetskog rata je zbornik koji predstavlja prevod svih tekstova koji su izvorno objavljeni u Beton Internationalu br. 2, u martu 2015. godine, kao podlistak berlinskog Tageszeitunga.

Partizanske jedinice na budućem Trgu Republike u oslobođenom Beogradu 1944. Foto: Wikipedia Partizanske jedinice na budućem Trgu Republike u oslobođenom Beogradu 1944. Foto: Wikipedia

Za ovo izdanje Beton Internationala, poziv je upućen autorkama i autorima iz različitih delova našeg kontinenta s molbom da napišu kako vide poslednjih sedamdeset godina, kao i sadašnjost Evrope. Pitanje upućeno Istoku odnosilo na pojam "antifašizma" i njegovo današnje značenje. Pitanje pućeno Zapadu odnosilo se na viziju Evrope s one strane birokratije.

Autori i autorke u zborniku: Dragana Mladenović (Srb), Sesil Vajsbrot (Fr), Miroslav Mareš (Cze), Patrik Bušron (Fr), Dorijan Astor (Fr), Sreten Ugričić (Srb), Gasan Gusejnov (Ru), Anton Šehovzov (Ukr), Mikola Rjabčuk (Ukr), Zvonko Maković (Cro), Andžej Leder (Pol), Goran Vojnović (Slo), Edi Matić (Cro), Zlatko Paković (Srb), Karolina Vigura (Pol), Žoj Sorman (Fr), Katerina Poladjan (De, Ru), Adam Tirlvel (UK) Mari Kosne (Fr), Ivana Bodrožić (Cro), Katarina Tivald (At), Kamil de Toledo (Fr), Matijas Enar (Fr), Teresa Koloma Bek (De), Jurica Pavičić (Cro), Srećko Horvat (Cro), Janis Kiurcakis(Gre),Andrej Nikolaidis (Mne), Fransoa Kise (Fr), Alida Bremer (Cro, De), Saša Ilić (Srb).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SALE

    23. januar 2016 | 22:10

    Ziveo NOB, steta samo sto ste premalo fasista potamanili dok se ponovo javljaju kao misevi.

  • Tesla

    22. januar 2016 | 12:23

    Vecna slava generalu Drazi Mihajlovicu!

  • Jeretik

    22. januar 2016 | 11:39

    Cetnici na kupanje i brijanje, pa pravo u muzej .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA