HTELI TO ILI NE, SVI ĆEMO DONIRATI ORGANE? Predlog novog zakona ŠOKIRAO Srbiju! (VIDEO)

Onaj ko ne želi da donira organe moraće da ode u opštinu ili sud i potpiše formulare da nije donor. Postojaće baza podataka u MUP-u i lekari će morati da provere pre nego što uzmu njegove organe, objašnjava doktor Milenko Stojković

U novom Zakonu o transplataciji organa mogla bi da se pojavi stavka "pretopstavljena saglasnost" po kojoj bi svi građani Srbije bez obzira na uzrast postali donori organa.

(VIDEO) ODLUČILA SAM DA POTPUNOM NEZNANCU POKLONIM SRCE, BUBREGE I JETRU: Novinarka Telegrafa zaveštala organe

Ovakav predlog su iznele Komisija za transplataciju tkiva i ćelija (KTTĆ) i Komisija za transplataciju organa (KTO) koje je formirala Vlada Srbije.

(EKSKLUZIVNO) ISPOVEST LJUDI KOJIMA JE PRESAĐENO SRCE: Tek sad znamo šta je to život!

- Sve zemlje koje imaju princip pretpostavljene saglasnosti donorstva imaju dovoljno tkiva za transplataciju, a mi trenutno imamo najmanje donora u Evorpi - rekao je doktor Milenko Stojković, član KTTĆ.

Pretpostavljena saglasnost u suštini znači da su svi građani Srbije rođenjem pristali da budu donori organa.

- Onaj ko ne želi da donira organe moraće da ode u opštinu ili sud i potpiše formulare da nije donor. Postojaće baza podataka u MUP-u i lekari će morati da provere pre nego što uzmu njegove organe - zaključio je Stojković.

Doniranje organa u Srbiji godinama slovi za tabu temu.

Kakva je trenutna procedura doniranja organa pogledajte u prilogu Telegraf Now televizije:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. januar 2016 | 20:03

    SAD CEMO I ZVANICNO I PO EU ZAKONIMA SLUZITI KAO REZERVNI DELOVI EVROPI!!!

  • Marija

    22. januar 2016 | 23:26

    Ja ne zelim da budem donar na sili niti zelim da to bude neko od moje porodice. Ja cu prva potpisati u sudu zato sto necu da me neko tera na silu. Htela sam da zavestam svoje organe pa da posle smrti moja porodica odluci ali ne. Tako treba da bude. A ne da se neko bogati na tome. Organi ce ici u Evropu ne u Srbiju. Hvala Bogu sto ovaj zakon nije bio pre 5 godina i iskljucili bi me sa aparata i ne bi ja to znala nekome bi pomogao moj organ koji nije bio povredjen u udesu ali bi neko debele pare stavio u dzep. Tako da bi moje dete sa godinu dana bilo siroce. Znam da se tad ne bi borili za moj zivot jel bi neko u Evropi sa puno para cekao moj neki organ. Odazvala sam se svakom pozivu za krv kome je trebala za test za transplataciju kostane srzi... isla za decaka koji se spalio da me testiraju da li moja koza odgovara. Uvek sam za humanost i pomaganje drugima. Ali necu da me neko tera neato na silu. Potpisacu i za sebe i decu da nismo donari i kraj. Pa me pljujte ili hvalite ovde sve jedno mi je. Jel nista u zivotu se ne radi na silu niti precutnim dogovorom od rodjenja.

  • Bok

    23. januar 2016 | 00:29

    Zakonski moramo da primamo vakcine,zakonski moramo da dajemo organe ,boze sta je sa ovom zemljom,zasto nam oduzimaju svako pravo izbora,kakva je ovo tortura.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA