Evo kako je SVETI SAVA naučio NAJVEĆEG SVETSKOG CARA da JEDE VILJUŠKOM, dok se u Evropi još uvek jelo RUKAMA!

Nije tajna da je Fridrih Barbarosa bio nepismen, te je prvi međudržavni sporazum sa Srbijom potpisao tako što je ostavio otisak prsta, za razliku od Stefana Nemanje koji je bio potpuno pismen

  • 4

Jedan od najvećih svetskih vladara svih vremena, kralj Nemačke i Italije i car Svetog rimskog carstva Fridrih Barbarosa, posetio je 1189. godine Srbiju na poziv Stefana Nemanje.

NARODNA VEROVANJA NA SVETOG SAVU: Ovo danas nipošto NE SMETE DA RADITE (VIDEO)

Stefan Nemanja je tada ovlastio svoga sina Rastka Nemanjića da organizuje doček velikog vladara i da lično brine o njemu, odnosno izađe mu u susret ako mu bilo šta zatreba dok je u Srbiji.

Ceo ŽIVOT će vas pratiti SREĆA ako OVO URADITE NA SAVINDAN

Germanski vladar je zbog toga provodio dosta vremena sa Rastkom koji se brinuo da mu odajama koje su mu namenjene bude udobno. Predanje kaže da je Barbarosa bio oduševljen intelektom i poznavanjem zapadne kuluture i običaja tada još uvek veoma mladog Rastka.

Nije tajna da je Fridrih Barbarosa bio nepismen, te je prvi međudržavni sporazum sa Srbijom potpisao tako što je ostavio otisak prsta, za razliku od Stefana Nemanje koji je bio potpuno pismen.

Sporazum o saradnji sa Svetim rimskim carstvom istoričari smatraju jednim od najbitnijih dokumenata za razvoj Srbije jer je njime obezbeđenja zaštita od eventualnog napada Vizantije na Srbiju, čime je mladoj državi garantovana nezavisnost.

Foto: Wikipedia/Michail Foto: Wikipedia/Michail

Predanje kaže i da je Barbarosa bio oduševljen kada je video da plemstvo u Srbiji koristi viljušku za jedenje, dok se u Zapadnoj Evropi i dalje jelo prstima. Barbarosu je po legendi upravo tokom boravka u Srbiji Sveti Sava naučio kako da jede viljuškom, što je on kasnije tražio i od svih svojih podanika na dvoru.

Ovu legendu istoričari ne mogu da potvrde, ali smatra se da ona ima utemeljene u tome što je Barbarosa, iako veliki vojskovođa, važio za čoveka kome kultura i pismenost nisu  jače strane. Nije tajna da je Barbarosa u Srbiji bio zadivljen pismenošću i obrazovanošću vladara tada još uvek mlade države, kao i njegovih sinova.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Dve godine posle Barbarosine posete Srbiji, Sveti Sava je odlučio da ode u Svetu Goru i da se zamonaši.

Pogledajte insert iz filma "Lepa sela lepo gore" u kome glumac Milorad Mandić Manda objašnjava kako se na svetskim dvorovima jelo prstima dok se u Srbiji koristila viljuška:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECKE

    27. januar 2016 | 16:48

    I gde su danas ti koji su bili nepismeni i jeli prstima, a gde smo mi pismeni kojima viljuške vire iz praznih tanjira?

  • sasa

    3. februar 2016 | 08:39

    Ovo je najveca zabluda i naravno nema veze sa istinom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA