TRIHINELOZA HARA SRBIJOM: Vojvođani jeli zarazne kobasice iz Čajetine, petoro OBOLELO!

Period inkubacije bolesti je 45 dana, a simptomi su povišena temperatura, bolovi u zglobovima, upala konjuktiva i otoci na licu

  • 2

Meso divlje svinje zaražene trihinelozom, koju su čajetinski lovci ulovili i preradili u kobasice, stiglo je i do Vojvodine, gde se na Klinici za infektivne bolesti KCV u Novom Sadu trenutno leči pet pacijenata.

PAŽNJA, PAŽNJA, TRIHINELOZA IZ ČAJETINE PRETI CELOJ SRBIJI?! Evo u kojem mesu se krije opasan parazit!

Upravnica klinike prof. dr Vesna Turkulov kaže da je bolest aktivna kod dvoje pacijenata primljenih u ponedeljak, dok se troje pacijentata koji su se javili ranije oporavlja.

- Svi pacijenti su epidemiološki u vezi sa obolelima iz Čajetine i jeli su kobasice sumnjivog porekla - kaže Turkulov.

Kobasice

Ona dodaje da je stanje pacijenata dobro i da je ovo prva epidemija ove godine.

Printskrin: Youtube/Radio Televizija Vojvodine Printskrin: Youtube/Radio Televizija Vojvodine

- Svi pacijenti su konzumirali kobasice u decembru. Period inkubacije bolesti je 45 dana, tako da pozivam sve koji imaju povišenu temperaturu, bolove u zglobovima, upalu konjuktiva i otoke na licu, a znaju da su jeli epidemiološki sumnjivu hranu da se jave na našu kliniku, jer ovo možda nije konačan broj obolelih - ističe Turkulov.

Upravnica klinike objašnjava da se trihinela javlja u zimskim mesecima, kada je vreme svinjokolja. Broj pacijenata obolelih od trihineloze je uobičajen za ovo doba godine i na nivou je iz prethodnih godina.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA