NJEGOVIM PADOM JE POČELO ARAPSKO PROLEĆE: Opljačkao je svoju zemlju i pobegao, a sad uživa (FOTO) (VIDEO)

Ben Ali, bivši lider Tunisa, bio je prvi autokrata kojeg je narod smenio s vlasti, a tim činom je započelo i Arapsko proleće. Sa 1,5 tona zlata navodno je pobegao iz zemlje u Saudijsku Arabiju

  • 10

Pre nego što je otišla letom iz Tunisa, supruga tuniskog lidera Lejla u privatni avion je stavila 1,5 tona zlata. Onda je diktator Zine el Abidin Ben Ali pobegao iz svoje rodne zemlje, verovatno zauvek. Cilj - Saudijska Arabija. Ovo bogatstvo sada njegova porodica troši u egzilu.

GODIŠNJICA ARAPSKOG PROLEĆA: U 2 minuta pogledajte kako je počeo HAOS koji i dalje traje (VIDEO)

Ben Ali je bio prvi arapski autokrata kojeg je narod smenio sa vlasti pre pet godina, na samom početku Arapskog proleća. Otišao je iz Tunisa 14. januara 2011. kada je imao 75 godina. Bivši lider je pobegao iz zemlje sa suprugom Lejlom, ćerkom Halimom (22) i sinom Mohamedom (11), a kraljevska porodica ih je smestila u luksuznu vilu, u luci glavnog grada Saudijske Arabije - Džede.

Tamo je već živeo bivši diktator Ugande - Idi Amin, koji je nakon pada pobegao iz zemlje, posle vladavine duge 24 godina, a u Saudijskoj Arabiji je i preminuo 2003. godine.

Foto: Wikipedia/Paul Morse Foto: Wikipedia/Paul Morse

Saudijci štite Ben Alija sa svih strana, a viđen je samo dva puta od kada je prebegao iz Tunisa. U oktobru 2013. godine, prisustvovao je sadhrani saudijskog princa Sulatana bin Abdulaziza.

Tokom 2013. njegov sin Mohamed je postavio nekoliko fotografija na Instagram. Na njima se nalazio i bivši diktator, nasmejan i zdrav, sa crnom farbanom kosom. Na jednoj je uslikan u pidžami na pruge, a njegov sin je u jednom momentu ugasio profil.

- Gospodin Ali ne želi da otkriva detalje o njegovom životu - rekao je njegov libanski advokat, Akram Azori.

Foto: AP Foto: AP

Tuniski mediji preneli su da se Ali putem inteneta čuje sa biznismenima u državi i da je upućen u svaki razvoj događaja. Njegova tri sina iz prvog braka i dalje žive u Tunisu.

Sud je 2011. godine Bena Alija i njegovu ženu osudio na 35 godina zatvora u njihovom odsustvu, kao i novčanu kaznu u iznosu od oko 45 miliona evra. Sud je smatrao da je dokazano da se porodica predsednika obogatila tokom godina njegove vladavine.

Njegova supruga je 2012. objavila svoj memoare - "Moja istina", u kojima je odbacila sve optužbe i napisala da je 24-godišnja vladavina njenog muža donela prosperitet i stabilnost za sve građane Tunisa. Takođe, opovrgla je glasine da je Ben Ali u komi.

Foto: Wikipedia/Magharebia Foto: Wikipedia/Magharebia

Tunisko pravosuđe je izdalo dve međunarodne poternice za hapšenje protiv bivšeg šefa države i njegove supruge. Međutim, Saudijska Arabija odbija da izruči Bena Alija, koji se nalazi u "islamskoj milosti".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:spiegel.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA