Ceo svet drhti zbog onoga što bi Severna Koreja mogla da uradi sledeće nedelje (FOTO)

Dva američka vojna zvaničnika potvrdila su danas francuskoj agenciji da se neke aktivnosti odvijaju u satelitskom komplesku Sohae u Severnoj Koreji, koji je Pjongjang unapredio od 2013. radi lansiranja većih raketa dugog dometa

  • 14

Japan je naložio svojoj vojsci da bude spremna da uništi bilo koju raketu koju ispali Severna Koreja, a koja bi pretila zemlji, javili su danas lokalni mediji, u trenutku kada raste zabrinutost da se Pjongjang priprema za lansiranje dugometne rakete.

KIM DŽONG UN NE PRESTAJE DA ČAČKA ZAPAD: Sprema se za lansiranje nove BALISTIČKE RAKETE!

Naredbu je izdao japanski ministar odbrane Gen Nakatani, tvrde japanski dnevnik "Nikej dejli" i agencija Kjodo njuz, nakon što su medijski navodi o sumnjivim aktivnostima u glavnom satelitskom kompleksu Pjongjanga podstakli spekulacije da bi Severna Koreja mogla da lansira raketu već iduće nedelje.

Portparolka japanskog Ministarstva odbrane odbila je da potvrdi te navode za AFP, rekavši samo da bi to otkrilo strategiju Ministarstva.

- Ali preduzimamo sve moguće mere kako bismo odgovorili (na lansiranje rakete), sakupljajući informacije i koordinišući sa relevantnim zemljama - dodala je ona.

Severnoj Koreji rezolucije Saveta bezbednosti UN zabranjuju da koristi balističku raketu tehnologiju pa bi bilo kakvo lansiranje dodatno pojačalo tenzije u međunarodnioj zajednici, samo nekoliko nedelja nakon što je Pjongjang izveo svoju četvrtu nuklearnu probu.

Satelitski snimak posle navodne probe hidrogenske bombe Foto: Spaceknow, DigitalGlobe Satelitski snimak posle navodne probe hidrogenske bombe Foto: Spaceknow, DigitalGlobe

Dva američka vojna zvaničnika potvrdila su danas francuskoj agenciji da se neke aktivnosti odvijaju u satelitskom komplesku Sohae u Severnoj Koreji, koji je Pjongjang unapredio od 2013. radi lansiranja većih raketa dugog dometa.

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida danas je razgovarao telefonom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o mogućem lansiranju.

- Ne možemo da poreknemo mogućnost da će Severna Koraja preduzeti dalje provokvativne akcije - rekao je Kišida novinarima, dodavši da je sa Kerijem razmenio informacije o tome kako dalje sarađivati po tom pitanju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Savet bezbednosti UN razmatra kako da odgovori na nuklearnu eksploziju koju je Pjongjang izveo 6. januara, dok se SAD zalažu za oštrije sankcije dok se Kina, jedini saveznik Severne Koreje, tome protivi, navodi AP.

U međuvrenu, Severna Koreja šalje svoje visoke diplomate u Moskvu, a možda i u Peking, navodi AFP podsećajući da su Kina i Rusija, koje obe imaju pravo veta u SB UN, pomogle da se ublaži međunarodna reakcija na provokacije Pjongjanga u prošlosti.

Zvanična agencija Severne Koreje KCNA javila je da je delegacija na čelu sa zamenikom šefa diplomatije Pak Mjong-Gukom krenula danas za Rusiju.

U međuvremenu, južnokorejska agencija Jonhap navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je visoki zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje viđen kako stiže na međunarodni aerodrom u Pekingu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. januar 2016 | 09:41

    DOSLO JE VREME DA NEKO ZAUSTAVI NATO OKUPATORE SVETA I AMERE !!!VELIKI KIM MORA DA STAVI TACKU NA DIVLJANJE NATOa I AMERIKE -OVO JE PRESUDNA GODINA -HOROR U SVETU SE NEMOZE VISE TOLERISATI.!!

  • Jeretik

    29. januar 2016 | 09:30

    Ceo svet drhti od onoga sto USrA, rade svakodnevno .

  • Momo

    29. januar 2016 | 13:21

    Bože koje je mučenje živjeti na ovom svijetu u 21 vijeku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA