Evo koja je VEROVATNOĆA da OPASAN ZIKA VIRUS iz Brazila stigne u SRBIJU!

I ako dođe neko ko se zarazio u Brazilu, Meksiku, Venecueli taj ne može da prenese virus na čoveka, jer se on ne prenosi sa čoveka na čoveka. Neophodan je komarac kao prenosilac, a mi takvog nemamo

  • 4

Zika virus u Srbiju može da dođe samo uvozom, odnosno ako iz Brazila, Meksika i drugih zemalja u kojima su nastanjeni komarci koji ga prenose, dođe zaražena osoba kod nas, kaže za Telegraf profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog.

OPASAN VIRUS ZIKA SVE BLIŽI SRBIJI: U Nemačkoj registrovano 5 zaraženih ljudi!

On objašnjava da su trenutne šanse da Zika virus stigne u Srbiju nikakve, ali da treba biti oprezan i pratiti naše ljude koji putuju u Južnu Ameriku, Afriku, Aziju...

SVE O ZIKI: Najstrašnijem VIRUSU što hara planetom, zbog kojeg NEĆEMO MOĆI da imamo DECU (VIDEO)

- I ako dođe neko ko se zarazio u Brazilu, Meksiku, Venecueli taj ne može da prenese virus na čoveka, jer se on ne prenosi sa čoveka na čoveka. Neophodan je komarac kao prenosilac, a mi nemamo tih komaraca. Nemamo edes egipti. Naši, domaći komarci nisu adaptilni odnosno ne mogu da prihvate taj virus. A drugo, nemamo ni komaraca na ovoj zimoći - kaže prof. dr Tiodorović.

ZIKA GROZNICA DRMA CELU EVROPU: Da li komarci u Srbiji mogu da prenesu ovaj OPASNI VIRUS?

On poručuje svima koji borave u krajevima u kojima ima komaraca koji prenose Zika virus da, ukoliko primete određene simptome obavezno odu kod infektologa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ako im se pojavi glavobolja, konjuktivitis, iznemoglost, ne daj bože nešto ozbiljnije kao što je Gijen-Bareov sindrom, moraju da odu kod lekara - poručuje on.

PRETI LI SMRTONOSNI ZIKA VIRUS SRPSKIM BEBAMA? Prenose ga komarci, stigao je u Evropu, evo šta kažu stručnjaci

Na pitanje da li komaraca iz roda edes egipti koji su zaraženi ovim virusom ima u Turskoj, Grčkoj gde obično letujemo, Tiodorović napominje da se usled klimatskih poremećaja mogu pojaviti.

- Tih komaraca ima u centralnoj, zapadnoj i mediteranskom delu Afrike. Oni iz mediteranskog dela Afrike mogu da se nađu u Turskoj, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori... Ako su pre nekoliko godina mogli dengu da prenesu u Hrvatsku, a to je virus iz iste grupe i isti komarac ga prenosi, teoretski i praktično može doneti i ovaj. Ali, Evropski centar to prati, i mi učestvujemo u tome, oprez je normalan ali trenutno nema razloga za brigu.  Treba biti objektivan i reći da je malo veća galama oko Zika virusa zbog Olimpijade koja se održava u Brazilu - smatra Tiodorović.

Foto: Wikipedia/Aedes aegypti Foto: Wikipedia/Aedes aegypti

SKANDALOZNO: Naše avio-putnike niko ne testira na Zika virus!

I doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije kaže da nema razloga za brigu.

- Ako ste trudnica, samo izbegavajte da idete u južnu Ameriku - poručuje on.

Foto: Wikipedia/Radio CanadA International Foto: Wikipedia/Radio CanadA International

Zika virus, koji prenosi komarac iz roda edes egipti, manifestuje se kroz temperaturu, konjuktivitis i glavobolje. Najopasniji je za trudnice, jer utiče na plod, pa se deca rađaju sa oštećenjima mozga što može dovesti i do smrti.

Zbog toga su ministarstva zdravstva pojedinih zemalja savetovala odlaganje trudnoće.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. januar 2016 | 20:58

    MI U SRBIJI NEMAMO KOMARACA KOJI GRIZU -PA BRE COVEK NEMOZE OKA DA OTVORI I DA ZASPI OD KOMARACA A VI PRICATE KAO DA JE SRBIJA NA MARSU!!! RECITE NARODU JEDNOM ISTINU ILI OPET ONO ,NAS NECE,!!!!

  • Dr Miggyy

    30. januar 2016 | 20:40

    Прети опасност од Зика вируса. Веома опасан и страшан вирус, једино су га прележали наши политичари, фаца им је болесна. Здравство нека под хитним консултује др Пфафа, бившег министра Т. Милосављевића, те Бориса Тадића. Да се они одмах и под претњом принуде вакцинишу, а уз њихов благослов да се сви грађани и грађанке Србије вакцинишу једном обавезно и ревакцинишу више пута. Након тога нека затраже савете СЗО. Превентива је превентива, а паре су паре!

  • Jafa

    31. januar 2016 | 07:20

    Ziki odmah poklonite nagradno putovanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA