Ko je MLADIĆ IZ NOVOG PAZARA koji je UHAPŠEN jer je hteo da se priključi ISIS-u (VIDEO)

Bektašević je već bio na sirijskom ratištu, a 2015. je u tri navrata iz Srbije pokušao da uđe u BiH. Nakon trećeg pokušaja, izrečena mu je trajna zabrana ulaska u BiH

  • 6

Mirsad Bektašević, državljanin Švedske, uhapšen je u Grčkoj prilikom pokušaja priključenja ISIS-u. Bektašević je već ranije u BiH osuđivan zbog namere da počini teroristički napad.

Mirsad, poznat i pod nadimkom Maksimus, rođen je 1987. u Novom Pazaru, a u Švedskoj živi od 1994. godine.

MLADIĆ POREKLOM IZ SRBIJE KRENUO U SIRIJU: Uhapšen u Grčkoj zbog terorizma, kod njega pronađene mačete!

Bektašević je 2005. godine uhapšen u Sarajevu, a 2007. godine osuđen je pred Sudom BiH zbog namere da počini terorističko delo. Tada je osuđen zajedno sa Abdulkadirom Cesurom i Bajrom Ikanovićem.

Naime, Bektašević i Cesur doputovali su 14. 10. 2005. godine u Sarajevo u nameri da na području BiH i drugih evropskih država počine terorističke napade. Napadima su imali nameru da prisile BiH i druge zemlje da povuku svoje vojnike iz Avganistana.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ikanović im je tada nabavio oko 20 kilograma eksploziva, a uspeli su da izrade i samoubilački pojas. Takođe, prilikom pretresa prostorija pronađene su i kasete sa snimcima na kojima su jasno iskazali nameru da napadnu.

Bektašević je tada osuđen na 15 godina i četiri meseca zatvora, Cesur na 13 godina zatvora a Ikanović na osam godina zatvora.

Odlukom Apelacionog odeljenja Suda BiH, Bektaševiću je kazna smanjena na osam godina i četiri meseca. Cesuru je kazna smanjena na šest godina i šest meseci, a Ikanoviću na četiri godine.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Bektašević je 2009. godine podneo zahtev da ostatak kazne izdržava u Švedskoj. Nakon što je izdržao dve trećine kazne, 2011. je pušten iz zatvora.

Prema navodima Federalne televizije, Bektašević je već bio na sirijskom ratištu, a 2015. je u tri navrata iz Srbije pokušao da uđe u BiH. Nakon trećeg pokušaja, izrečena mu je trajna zabrana ulaska u BiH.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA