OVU ZASTAVU SA KOPLJEM JE NAPRAVIO LIČNO NIKOLA TESLA: I ovi Beograđani je danas čuvaju KAO OČI U GLAVI! (FOTO)

Za proslavu desetogodišnjice kulturno-umetničkog društva, naš najveći naučnik Nikola Tesla, čije ime društvo nosi, poklonio im je zastavu sa kopljem

  • 32

U prostorijama Kulturno-umetničkog društva "Nikola Tesla", koje ove godine obeležava 90 godina postojanja, čuva se zastava koju je za ovu organizaciju lično dizajnirao i poklonio im naš veliki naučinik Nikola Tesla čije ime, na kraju, društvo i nosi.

Tesla je zastavu društvu poklonio za jubilej od deset godina. 

Društvo je osnovano 1926. godine kao pevačko društvo na inicijativu grupe radnika tadašnje Uprave tramvaja i osvetljenja. Iste te godine, priča za Telegraf, član KUD-a Milenko Kuzmanović, osnivači su poslali pismo slavnom naučniku u Ameriku, sa molbom da dozvoli da pevačko društvo ponese njegovo ime.

Ovako će BEOGRAD proslaviti 160 GODINA od rođenja NIKOLE TESLE!

- Posle dva meseca, veliki, na svim meridijanima poznat naučnik, Nikola Tesla odgovorio je osnivačima da mu je izuzetno drago što može da da saglasnost. Uz odgovor, Tesla je poslao i idejno rešenje amblema društva, a za proslavu desetogodišnjice društva - zastavu sa kopljem. Ona se i danas čuva sa ponosom u prostorijama KUD-a - priča Kuzmanović malo poznatu priču.

KUBANCI NAPRAVILI PATENT NIKOLE TESLE: Ozonizator čisti organizam i zatvara rane!

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Posle dobijene dozvole, rad društva je dobio novi zamah u godinama koje su sledile. Osnovane su nove sekcije, okupljani novi članovi, a 1946. godine KUD "Nikola Tesla" bilo je proglašeno za najbolje u Beogradu.

Foto: Promo/KUD Nikola Tesla Foto: Promo/KUD Nikola Tesla

Društvo danas radi u okviru Gradskog-saobraćajnog preduzeća "Beograd" koje obezbeđuje organizacione uslove za rad, a u svom sastavu ima nekoliko sekcija - ansambl narodnih igara, orkestar, sekciju španskih igara, likovnu sekciju, hor veterana i književni klub.

BLOOD CHALLENGE: Dajte krv i dobićete besplatne ulaznice za pozorište! (FOTO)

KUD, koji je poznat i po svom humanitarnom radu, značajan jubilej od 90 godina postojanja, slavi u godini kada se obeležava i 160 godina od rođenja Nikole Tesle.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolajević D

    6. februar 2016 | 00:25

    U anketi gore iznad, koja je sastavni deo ovog članka, a u kojoj je postavljeno pitanje KOJI JE NAJVEĆI SRPSKI NAUČNIK, zaboravili ste najvećeg pre svih pomentih u anketi, posle Tesle, a to je Milutin Milanković. Milanković je dao dva fundamentalna doprinosa nauci. Prvi doprinos je „Kanon osunčavanja Zemlje” koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema. Drugi doprinos je teorijsko objašnjenje Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce; danas poznato kao Milankovićevi ciklusi. Ovo objašnjava pojavu ledenih doba tokom geološke prošlosti Zemlje, kao i klimatske promene na Zemlji koje se mogu očekivati u budućnosti.

  • Teslasica

    5. februar 2016 | 22:23

    Ovde neko ocigledno nesto nije razumeo. Kada se kaze zastava sa kopljem, ne misli se na munju koja se nalazi u centralnom delu i koju je Tesla simbolicno ukrstio sa lirom kao grb, vec se misli na koplje na kojem se zastava nalazi.

  • Tamo Daleko

    5. februar 2016 | 21:16

    Ja bih rekao da je ovo munja,a ne koplje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA