TRI OSOBE UMRLE OD ZIKA VIRISA U KOLUMBIJI: Više od 2.000 trudnica zaraženo

U Kolumbiji, u kojoj je više od 22.600 zaraženo Zika virusom, tri osobe kod kojih je potvrđeno teško neurološko oboljenje - Gijen-Bareov sindrom, umrle od posledica bolesti koju prenose komarci

  • 2

Tri osobe su umrle u Kolumbiji a više od 22.600 među kojima i 2.280 trudnica zaraženo je virusom Zika saopštile su tamošnje zdravstvene vlasti. Oni su istakli i da je kod tri osobe umrle od ovog virusa, koji prenose komarci, otkrivena i teška neurološka bolest Gijen-Bareov sindrom, što je dokaz da Zika virus dovodi i to tog oboljenja. 

- Ukupno 25.645 osoba je registrovano s virusom Zika u celoj zemlji, među kojima je kod 22.612 potvrđena zaraza a kod 3.033 se još rade analize - navele su kolumbijske zdravstvene službe.

OVO SU ŽRTVE MIKROCEFALIJE: Jezivi momenti iz života devojčica sa oboljenjem koje izaziva ZIKA VIRUS! (VIDEO)

Kolumbijske vlasti saopštile su u petak i da su registrovana tri smrtna slučaja povezana s virusom zika.

Možemo da potvrdimo tri smrtna slučaja povezana s virusom Zika. Kod tih pacijenata je otkrivena i neurološka bolest, Gijen-Bareov sindrom -  izjavila direktorka kolumbijskog Insituta za zdravlje Marta Lusija Ospina.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ZIKA SE PRENOSI PREKO TRANSFUZIJE KRVI: U Brazilu nisu znali da je davalac zaražen virusom

Stručnjaci su ranije sumnjali da virus može da izazove Gije-Bareov sindrom, autoimunu bolest perifernog nervnog sistema.

Kolumbija je, pored Brazila, zemlja koja je u svetu najviše pogođena epidemijom virusa Zika za kojeg se sumnja da kod beba može da izazove mikrocefaliju, oštećenje rasta lobanje i mozga.

Foto: Wikipedia/Radio CanadA International Foto: Wikipedia/Radio CanadA International

UZBUNA: SZO proglasila vanredno stanje zbog Zika virusa, ceo svet ozbiljno ugrožen!

Za sada ne postoji lek niti vakcina protiv te bolesti. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca, koji su osnovni prenosioci zaraze.

Foto: Wikipedia/James Gathany Foto: Wikipedia/James Gathany

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posledice.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA