Vernici danas slave SVECA kojeg su prozvali - ZLATNA TRUBA PRAVOSLAVLJA!

Njegove mošti su ponovo odneli krstaši iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su bile ostavljene sve dok dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad 2004. godine

  • 4

Srpska pravoslavana crkva danas praznuje prenos moštiju Sv. Jovana Zlatoustog iz jermenskog sela Komana gde je kao izgnanik umro, u Konstantinopolj, tadašnju prestonicu Istočnog rimskog carstva, gde je ranije upravljao crkvom kao patrijarh.

 

Bio je najčuveniji propovednik u istoriji crkve, imao je zlatna usta zato su ga prozvali zlatnom trubom pravoslavlja jer je svuda naokolo trubeo o milosti Božijoj. Izabran je za episkopa carigradskog, ali  se zamerio carici Evdoksiji, koja ga je proterala u izganstvo u Kukuz (Koman) u Jermeniji, gde je i umro.

 

Nakon trideset godina od njegove smrti, patrijarh Prokl održi jedan govor u spomen svoga duhovnog oca i nastavnika, i tim govorom toliko razgori ljubav naroda i cara Teodosija Mlađeg, da svi požele da se svetiteljeve mošti prenesu u Carigrad.

 

Foto: Wikipedia/Ch.Andrew

Foto: Wikipedia/Ch.Andrew

 

Međutim, kovčeg sa moštima se nikako nije dao pokrenuti sa mesta sve dok sam car nije napisao oproštajno pismo Zlatoustom, moleći ga za oproštaj koji je njegova majka carica Evdoksija učinila.

 

Kad je ovo pokajno pismo položeno na kovčeg, postao je sasvim lak i prenet je u prestonicu.

 

Njegove mošti su ponovo odneli krstaši iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su bile ostavljene sve dok dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad 2004. godine.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA