ISLAMISTI SPREMAJU "NOVI PARIZ"? Zapad strahuje od pokolja u Evropi i Americi

Zapadne obaveštajne službe su zabrinute da bi "Islamska država" mogla narednih meseci da pokuša da izvede čak i veće napade od onih u Parizu

  • 6

"Islamska država" izvešće dodatne napade u Evropi i SAD ove godine, jer grupa i dalje jača u delovima Sirije i Iraka, rekao je direktor obaveštajne službe američkog Ministarstva odbrane general Vinsent Stjuart.

DŽIHADISTIMA SE BLIŽI KRAJ: Asadova vojska blizu pobede u Siriji (VIDEO)

- Kao što su napadi u Parizu pokazali, Islamska država je postala najvažnija bezbednosna pretnja za SAD i naše saveznike. Ova grupa će najverovatnije izvesti ili pokušati da izvede dodatne napade u Evropi i u SAD ove godine - rekao je on pred Komisijom Senata za oružane snage.

On je dodao da je "Islamska država" prošle godine uspela da ostane u oblastima koje kontroliše u Siriji i Iraku i da se globalno proširi.

- Strani borci ili strani kadar predstavljaju jezgro njihovih udarnih sposobnosti, a veliki broj zapadnih džihadista u Iraku i Siriji predstavljaće pretnju za zapadne službe bezbednosti - rekao je Stjuart, prenosi "Sputnjik".

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP,

U međuvremenu, list "Dejli mejl" objavio je, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, da je oko 60 džihadista bilo raspoređeno širom Evrope uoči napada u Parizu u novembru prošle godine i da su planirali veliki broj krvavih akcija.

Izvori navode da su mete bili gradovi Pariz, London i Berlin, kao i jedno gusto naseljeno područje u Belgiji.

List piše da su zapadne obaveštajne službe zabrinute da bi "Islamska država" mogla narednih meseci da pokuša da izvede čak i veće napade od onih u Parizu.

Obaveštajni izvori navode da su postojale indicije o mogućem napadu pre masakra u Parizu, ali to su bile rascepkane, nepouzdane informacije, koje je bilo veoma teško verifikovati.

(Telegraf.rs/Izvor:Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    9. februar 2016 | 23:22

    Neka jos malo uzivaju dok nepobedi Tramp

  • major Milan Tepic RSK

    9. februar 2016 | 23:04

    Narode spremite se Europa je u velikoj opasnosti a mi sa njom ako se neurazumijemo nestacemo ubrzo jer ISIS je tu samo niko nece da javno kaze ja sam pisao prije dvije godine sto se sprema ali nikog to nezanima ali nas srednji sloj i sirotinju to treba da zanima jer ovi iz vrha uvjek sirotinju isture na vjetrometinu da se nama potkusuravaju a mi naivni i lakovjerni.

  • Velislav

    9. februar 2016 | 23:32

    I eto javili generalu. Čudi me da mu nisu rekli grad i ulicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA