NATO ĆE GOMILATI SNAGE U ISTOČNOJ EVROPI: Evo zašto se raduju Hrvati i da li je to pretnja Rusiji

Spominje se da bi NATO mogao da ima po jednu brigadu u svakoj od šest zemalja istočne Evrope - Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji

  • 46

Ministri zemalja članica NATO odobrili su formiranje nove multinacionalne jedinice koja treba da ojača odbranu članica na obodu koje su "izložene najvećem riziku od Rusije", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

OVAKO BI IZGLEDAO TREĆI SVETSKI RAT: Britanci snimili film, Rusi ne žele ni da ga pogledaju jer je "smeće" (VIDEO)

On je rekao da će nova jedinica čije su formiranje odobrile SAD i ostale članice NATO biti multinacionalna i da će se rotirati po zemljama istočne Evrope. Sastav te jedince će na proleće utvrditi vojni planeri, dodao je on.

Nove snage će biti "multinacionalne i jasno staviti do znanja da je napad na jednog saveznika napad na sve saveznike a da će alijansa odgovoriti kao celina," rekao je Stoltenberg na konferenciji za štampu posle prve sednice dvodnevnog satanka ministara spoljnih poslova, prenosi AP.

Jedan funkcioner NATO koji je želeo da ostane anoniman rekao je AP-u da je jean od predloga da se formira brigada od oko 3.000 vojnika.

Foto: Google Maps, sxc.hu Foto: Google Maps, sxc.hu

Spominje se da bi NATO mogao da ima po jednu brigadu u svakoj od šest zemalja istočne Evrope - Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Hrvatski ministar odbrane Josip Buljević izrazio je zadovoljstvo tom odlukom.

- Odlučeno je da će se povećati prisustvo NATO snaga u Evropi, a posebno nas raduje što će se povećati prisustvo američkih snaga u Evropi. Sjedinjene Države će sada biti aktivnije i prisutnije u tom delu sveta. To je ono što vam mogu reći i ono što budi optimizam - rekao je Buljević.

(Telegraf.rs / Tanjug / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. februar 2016 | 13:06

    U 2 SVETSKOM RATU NA ISTOCNOM FRONTU JEDINO SU PAVELICA USTASE BILE LICNO ODLIKOVANE OD HITLERA ZA SVOJE ZLOCINE!!! KAD SE RAT ZAVRSIO JOSKA IH JE SPASAO I PRIMIO U SVOJE REDOVE A NA GOLOM OTOKU SU MUCILI I UBIJALI ZATOCENIKE- TRADICIJA SE NASTAVLJA -KRVATI SU ZELJNI KLANJA !!!

  • Vuk

    11. februar 2016 | 13:11

    Njima uvek trebaju necija ledja iza kojih ce se sakriti, kukavice.

  • Dobi

    11. februar 2016 | 17:09

    Oni jedva cekaju takvu priliku,prosli put su bili sa Hitlerom a sada ce sa Amerikom,i eto njima opravdanje za zversko ponasanje.Mnogo bolesna neka nacija,zaista uzivaju u klanju i mucenju neduznog naroda.Treba ih vratiti u doba neandretalaca zajedno sa mentorima,koji nisu nista bolji i iznad njih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA