OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Vernici slave Svetog Trifuna!

Kult Svetog Trifuna veoma je razvijen u srpskim krajevima, a neke srpske porodice ga slave kao krsnu slavu

  • 19

Praznik Svetog Trifuna Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas. U narodu je poznat i pod imenima Orezač, Zarezan, Zarezojlo, Sveti Tripun, Sveti Trivun, a slavi se kao zaštitnik vinogradara, ugostitelja  i devojaka.

Koga vi danas slavite - Trifuna ili Valentina? Iznenadiće vas koliko su oni slični!

Vinogradari tog dana, pre izlaska sunca, odlaze u vinograd i, radi bogatog roda, orezuju dva-tri ili barem jedan čokot, zaliju ih obavezno - starim, nikako ne mladim vinom da bi time povratili malaksalu snagu vinogradu posle duge zime, kako bi počelo bujati u proleće, uz molitve da vinograd rodi.

DANAS JE TRIFUNDAN: I jednu stvar OBAVEZNO morate da uradite da bi vas pratila SREĆA!

Ponegde se u vinogradima priređuju i ručkovi na koje se pozivaju i slučajni prolaznici, jer se smatra da će to domaćinu i celoj kući doneti sreću. Inače, baš zbog toga danas nikako ne bi trebalo da sa kućnog praga oterate slučajne prolaznike.

Zbog svoje čvrstine, upornosti i istrajnosti u odbrani vere, Sveti Trifun je izabran za zaštitnika vinogradara koji Trifunove muke poistovećuju sa svojim radom i svojom mukom.

Naime, vinogradari osam meseci godišnje služe čokotu, ne gubeći veru i nadu da će ga sačuvati od bolesti i prirodnih nepogoda i da će njihov trud uroditi bogatom berbom i dobrim vinom. Zato postoji verovanje da Sv. Trifun štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina.

Na današnji dan mu baš zato nikako ne bi trebalo zaboraviti - upaliti sveću!

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih poljskih štetočina, Pravoslavna crkva je ustanovila poseban molitveni čin koji se, posredstvom sveštenika uz prisustvo domaćina, vrši na njivama i baštama. Pri ovom činu uzima se ulje iz kandila Svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd čitajući molitvu.

Kult Svetog Trifuna veoma je razvijen u srpskim krajevima, a neke srpske porodice ga slave kao krsnu slavu. Slava Svetog Trifuna se na poseban način obeležava u svim domaćinstvima koja se isključivo bave vinogradarstvom i voćarstvom uz presecanje slavskog kolača i simboličnog orezivanja čokota u vinogradima.

Širenje kulta ovog svetitelja datira od 5. veka, a vinogradari i voćari su u našim krajevima slavu Svetog Trifuna obnovili pre desetak godina, sa obnavljanjem zasada vinove loze. Posebno u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Veruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi. Po nekim shvatanjima ovim danom počinje proleće, priroda počinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi.

U narodu je za ovaj praznik vezano mnoštvo raznih običaja i verovanja.

Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva. Ako na Trivunjdan padne sneg, godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro, godina će biti sušna.

Sneg može da iznenadi, ali se to smatralo berićetnim, pa se govorilo: "Zatrpaj Tripo, zaspi Simo"! (reč je o Sv. Simeonu Mirotočivom, 26. februara).

Oni koji ne izgovore ove reči na današnji dan, prema narodnom verovanju, neće imati rodne njive.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrdjanVS

    14. februar 2016 | 09:18

    Eto opet ne saznah sta nikako nisam smeo da radim. Pozdrav legendarnoj ekipi telegrafa.

  • Dr. Brada.

    14. februar 2016 | 08:20

    Срећна слава, свима који славе данас.

  • ZORO

    14. februar 2016 | 09:31

    Ovi nikako da shvate da se naša vera ne podrazumeva zabrane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA