ZAPOČINJU TREĆI SVETSKI RAT: Saudijska Arabija kreće u kopnenu ofanzivu protiv Islamske države (VIDEO)

Prema navodima analitičara, slanje vojske u Siriju izazvaće bes tamošnjeg predsednika Bašara al Asada, kao i njegovih ruskih saveznika, ali će istovremeno i doliti dodatno ulje na vatru koja već gori na Bliskom istoku

  • 39

Saudijska Arabija potvrdila je da je spremna da pošalje kopnene trupe u Siriju kako bi se borile protiv Islamske države. Ovu informaciju prenela je i informativna mreža "Al-Arabija", a na taj način su potvrđene glasine da ta zemlja planira slanje trupa u Siriju.

ZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI NA BLISKOM ISTOKU: Saudijska Arabija, Sudan i Bahrein prekinuli odnose sa Iranom (FOTO)

Podsetimo, protekle nedelje je i brigadni general Ahmed Asiri rekao za AP da je Saudijska Arabija učestvovala u vojnim udarima protiv Islamske države od početka kampanje u septembru 2014. ali da sada može da pošalje kopnene trupe.

OVO JE NAJOPASNIJI ČOVEK NA SVETU: Sve o ozloglašenom saudijskom princu Mohamedu Bin Salmanu (VIDEO)

Prema navodima analitičara, slanje vojske u Siriju izazvaće bes tamošnjeg predsednika Bašara al Asada, kao i njegovih ruskih saveznika. Naime, poznato je da su Saudijci oštri protivnici aktuelnog režima u Siriji.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Slanjem vojske u Siriju Saudijska Arabija bi se uključila u još jedan sukob. Oni već vode borbu u Jemenu i to bombarujući pobunjenike Hute.

S druge strane odluka Saudijaca da pošalju trupe u Siriju nije naišla na odobravanje Rusije. Pemijer Dmitrij Medvedev upozorio je da bi to moglo da pokrene još jedan rat u svetu.

- Sve strane moraju biti prinuđene da sednu za pregovarački sto, umesto da pokreću još jedan rat u svetu. Sve vrste kopnenih operacija, po pravilu, dovode do trajnog rata - rekao je Medvedev nemačkom listu "Handelsblat".

- Pogledajte šta se dogodilo u Avganistanu i mnogim drugim zemljama, da i ne govorim o jadnoj Libiji - ukazao je ruski premijer.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Podršku Saudijskoj Arabiji dale su SAD, a francuski premijer Manuel Vals ocenio je da bi kopnena ofanziva lokalnih trupa i arapskih zemalja bila odlučujuća za poraz Islamske države

- Vojne operacije u Iraku i Siriji danas vodi koalicija više zemalja, koje obučavaju lokalne trupe i savetuju ih. Kopnena ofanziva tih lokalnih trupa, kao i nekih arapskih zemalja ako to budu želele, odlučujuća je u borbi protiv IS, makar samo da bi se zadržala kontrola nad ponovo osvojenim zonama - rekao je on nemačkoj medijskoj grupi Funke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B

    12. februar 2016 | 17:55

    Iza S.Arabije stoji Amerika i NATO.Fasisti ce sve uraditi da uniste Rusiju i Pravoslavlje.Ovo je pomoc teroristima .

  • Jaca

    12. februar 2016 | 15:35

    Tek treci????Prebrojte dobro!!!

  • DV

    12. februar 2016 | 16:39

    Navodno da se bore protiv isila, a ustvari oni tamo idu da preuzmu teritoriju od isila sporazumno ,jer isil nema više snage da sačuva zauzetu teritoriju, pa bih tvorac pod izgovorom borbe, da ih spasee.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA